DNA: Căncescu a făcut demersuri concrete pentru înstrăinarea unei firmei prin care a luat mită
Măsura controlului judiciar nu a fost suficientă în cazul președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Aristotel Căncescu, acesta făcând în ultimele două săptămâni demersuri concrete pentru înstrăinarea unei societăți prin intermediul căreia primise mită, se arată în motivele de contestație ale DNA față de respingerea arestării preventive a inculpatului.
Foto: (c) BOGDAN BARBULESCU / AGERPRES ARHIVA
"Măsura preventivă a controlului judiciar, mai mult simbolică, i-a oferit posibilitatea ca după data de 7.10.2014 să facă demersuri serioase, concrete, punctuale, pentru a-și înstrăina firma Canaris, adică să înlăture posibilitatea de a dovedi că prin aceea firmă a primit mită mascată. Sub acest aspect este relevant faptul că pe ordinea de zi a CNA din 21.10.2014 (...) 'Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. Canaris SRL Brașov către S.C. Necom Advertising SRL Brașov pentru postul Mix 2 Brașov', unde inculpatul Căncescu Adrian Aristotel este acționar, tocmai în scopul de a sustrage probațiunii dovedirea că prin intermediul acestui post TV a primit mita și (...) întâlnirile infracționale aveau loc în sediul acestui post", susțin procurorii DNA.
Procurorii mai remarcă faptul că această cedare formală de licență de la SC Canaris SRL Brașov, prin intermediul unei angajate a lui Căncescu, către SC Necom Advertising SRL Brașov, reprezentată de un alt angajat de-al său, se realizează cu titlu gratuit.
Reprezentanții DNA consideră totodată că "privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol actuale pentru ordinea publică", măsura controlului judiciar fiind considerată "formală și ineficientă". "Practic exercită aceleași atribuții de președinte de CJ și deci poate continua să încredințeze contracte acelorași favoriți și altora", se arată în motivele de contestație ale DNA față de respingerea arestării preventive a inculpatului.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe, 7 octombrie, ca președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de DNA pentru fapte de corupție.
Procurorii DNA au susținut că au fost plătite abuziv sume uriașe de bani de Consiliul Județean Brașov societății Gotic SA, reprezentată prin directorul general Ion Diniță la vremea încheierii contractului, în prezent deputat, înregistrându-se majorări și cu 1.046% de față de valoarea inițială a lucrărilor.
Anchetatorii au constatat că Aristotel Căncescu a oferit, cu sprijinul și prin complicitatea vicepreședintelui CJ Brașov și funcționarilor cu funcții de conducere din instituție, firmei SC Gotic SA două contracte — unul încheiat în noiembrie 2006 privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 — 29+050 Racoș — Rupea și cel din septembrie 2007 pentru lucrările de întreținere, reparații și salubrizare a drumurilor județene din Brașov (întreținere și salubrizare în sezonul rece — deszăpeziri, precum și întreținerea și reparații pe timp de vară) pe o perioadă de 6 ani.
DNA precizează că prejudiciul total cauzat bugetului CJ Brașov prin achitarea în mod nelegal, "din dispoziția abuzivă a lui Aristotel Căncescu", a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic ca urmare a derulării contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.
AGERPRES / (AS — autor: George Onea, editor: Marius Frățilă)