DNA aşteaptă de o SĂPTĂMÂNĂ ca Tobă să semneze lista cu ofiţerii selectaţi pentru Serviciul Tehnic

DNA aşteaptă de o SĂPTĂMÂNĂ ca Tobă să semneze lista cu ofiţerii selectaţi pentru Serviciul Tehnic

DNA aşteaptă ca ministrul de Interne, Petre Tobă, să semneze lista cu candidaţii selectaţi pentru a face parte din echipa Serviciului Tehnic al DNA, fiind aleşi ofiţeri judiciari specializaţi pe diverse arii de expertiză, iar lista fiind transmisă ministerului în urmă cu o săptămână.

Oficiali ai DNA au declarat, pentru News.ro, că procedura de selectare a candidaţilor care şi-au depus CV-urile pentru ocuparea unui loc în cadrul Serviciului Tehnic al DNA a fost finalizată. Potrivit acestora, au fost aleşi 40 de ofiţeri judiciari din cadrul MAI, iar lista cu numele acestora a fost transmisă săptămâna trecută ministrului Internelor, Petre Tobă, pentru aprobare.

Sursele citate au precizat că posturile alocate celor 40 de poliţişti sunt bugetate, astfel că există finanţarea corespunzătoare pentru plata celor 40 de ofiţeri judiciari.

La DIICOT, procedurile sunt în curs, spun surse oficiale din instituţie, care precizează că urmează etapa interviurilor cu cei 40 de ofiţeri care vor fi selectaţi de către comisia special constituită în acest sens. Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională. CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol.

”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.

După motivarea deciziei Curţii Constituţionale, DNA a cerut suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea să achiziţioneze tehnică de interceptare şi a detaşa 130 de ofiţeri care să se ocupe de supravegheri operative şi înregistrări ambientale. Şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a cerut înfiinţarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activităţile de supraveghere din dosarele penale.

Direcţia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice şi detaşarea a 200 de poliţişti. Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, ca DNA, DIICOT şi Parchetul General să primească câte 40 de poliţişti specializaţi în supraveghere tehnică.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...