DNA: Angajata ISU Antonina Radu a dovedit indiferență profesională și dispreț față de dreptul constituțional la viață

DNA: Angajata ISU Antonina Radu a dovedit indiferență profesională și dispreț față de dreptul constituțional la viață

Căpitanul Antonina Radu de la ISU București a dat dovadă, la fel ca și colegul său căpitanul George Matei, de indiferență profesională și dispreț față de dreptul constituțional la viață, potrivit referatului prin care procurorii militari din cadrul DNA cer în cazul inculpatei din dosarul "Colectiv" înlocuirea arestului la domiciliul cu măsura arestării preventive.

Procurorii anticorupție contestă astfel decizia Tribunalului Militar București, care a admis arestarea preventivă doar în cazul lui George Matei, în timp ce pentru Antonina Radu a dispus măsura arestului la domiciliu.

"În prezenta cauză, urmărirea penală efectuată ne obligă să analizăm particularitățile și consecințele unor fapte de abuz în serviciu săvârșite de către ofițeri investiți cu exercițiul autorității publice. Distinct de semnificația cu caracter general a abuzului în serviciu, trebuie avute în vedere aspectele concrete rezultate din comiterea faptei, respectiv indiferența profesională și superficialitatea în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, alterarea încrederii în posibilitatea pompierilor de a oferi cetățenilor garanția că pot să își ducă viața în siguranță, legalitate, demnitate și că au libertatea de a alege locațiile, fără teama că viețile omenești și bunurile materiale ar putea fi în primejdie, și disprețul manifestat față de garantarea dreptului constituțional la viață și integritate fizică și psihică", se arată în referatul DNA.

Procurorii apreciază că la acest moment procesual se impune luarea față de inculpată a celei mai severe dintre măsurile preventive, deoarece pericolul lăsării ei în libertate ar fi real pentru buna desfășurare a procesului penal.

În opinia reprezentanților DNA, cei doi ofițeri ISU ar fi trebuit să își îndeplinească în mod exemplar atribuțiile de serviciu, având în vedere calitatea de militari activi în cadrul unei instituții a statului care se bucură de mare încredere în rândul cetățenilor și are atribuții exprese în apărarea vieții și a bunurilor.

"Cei doi inculpați au ignorat cu desăvârșire menirea lor de reprezentanți ai autorității statului și prin neîndeplinirea cu rea credință a îndatoririlor, acționând cu nepăsare și indiferență au creat o stare de pericol permanentă asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv, cu consecința pierderii de vieți omenești și a vătămării grave a integrității și sănătății multor persoane, implicând costuri uriașe din partea persoanelor și a statului, pentru că cei doi inculpați ofițeri nu au înțeles rolul important al prevenirii unor situații de urgență (...). Măsura arestării preventive este necesară în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal și este proporțională cu gravitatea acuzației raportat la funcția deținută", se mai menționează în documentul citat.

Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis, pe 10 noiembrie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a căpitanului George Matei, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistrații au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a Antoninei Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu.

Cei doi ofițeri de la ISU București sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/ autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/ autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei și Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deși știau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, au reținut anchetatorii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”