DNA: Anchetă în cazul unor persoane cu funcții de conducere și angajați în cadrul DIPI
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe infracțiuni, între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din MAI - Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), între care și persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.
Dosarul în cauză s-a constituit prin disjungere din cel prin care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor tipuri de infracțiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție. Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane", se arată într-un comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES.
Procurorii au reținut că, în perioada 2014 — 2015, persoane cu funcții de conducere din DIPI au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative.
"Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din DIPI și-au însușit sume de bani și produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale", precizează DNA.
Sursa citată menționează că aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.
Șeful DGIPI, Rareș Văduva, s-a prezentat luni la sediul DNA , unde a stat mai puțin de 30 minute.
El nu a dorit să facă declarații la ieșirea de la DNA.
Potrivit unor surse judiciare, lui Rareș Văduva i s-a citit ordonanța de continuare a urmăririi penale, acuzațiile fiind de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.
Sursele citate au arătat că acuzațiile au legătură cu o cauză disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.
Avocatul lui Rareș Văduva, George Pop, a declarat, la ieșirea de la DNA, că în momentul de față are loc o anchetă, însă nu poate da detalii din aceasta.
"În momentul de față se află în derulare o anchetă. Nu putem să dăm niciun fel de detalii. (...) Urmează să ne arătăm o anumită poziție în acest sens, cât privește detaliile cu privire la o anchetă aflată în derulare nu sunt în măsură eu să vă comunic niciun fel de informații", a spus avocatul.
În prezenta cauză sunt în curs de desfășurare o serie de acte procedurale.
AGERPRES