DNA: Ana-Maria Pătru, fost președinte al AEP, trimisă în judecată
Procurorii DNA Ploiești au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Ana-Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada aprilie — iunie 2008, Ana-Maria Pătru a pretins, iar în 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în București.
"În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat. În 2009, inculpata Pătru a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana-Maria Pătru prin soțul ei", susțin procurorii.
DNA precizează că, în 2011, tot în calitate de vicepreședinte al AEP, aceasta a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP. De asemenea, ea a promis, conform sursei citate, că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
"În 2011, în aceeași calitate, Pătru a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenție", se spune în comunicat.
Anchetatorii au constatat că Pătru, cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise, a achiziționat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, aceasta l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând acesteia, până la concurența sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia în lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.
AGERPRES