DNA: Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, reţinut în dosarul primarului din Beiuş
Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mircea Constantin, a fost reţinut de DNA în dosarul primarului din Beiuş, Adrian Domocoş, fiind acuzat de dare de mită.
Primarul Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, este acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor, în timp ce Mircea Constantin este cercetat pentru luare de mită.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi, marţi, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, primarul din Beiuş a pretins şi primit, de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune, pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş.
Pentru acest "serviciu", inculpatul a promis că va ajuta şi va susţine interesele Bisericii greco-catolice pe raza sa de competenţă, în sensul că: îi va asigura protecţie şi o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar, nu va aplica sancţiuni contravenţionale pentru faţadele deteriorate ale clădirilor proprietatea unităţii de cult, situate pe raza municipiului Beiuş, va sprijini Biserica greco-catolică să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea acesteia.
În perioada iunie-august 2014, Domocoş a pretins şi primit de la administratorul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiaşi societăţi comerciale pe care o controla, mai arată procurorii.
De data aceasta, edilul, pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea episcopiei.
În perioada 2011-2014, Adrian Domocoş a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuş, desfăşurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar, notează DNA.
Astfel, acesta a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În plus, la data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa primarului din Beiuş, în legătură cu contracte de achiziţii publice, organele de urmărire penală au identificat şi ridicat o arma cu aer comprimat, neletală, din categoria celor supuse autorizării, de fabricaţie chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare şi o cantitate de muniţie, compusă din: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare, deţinute de inculpat fără drept.
În septembrie, a fost pentru a treia oară, în decurs de doi ani, când DNA Oradea a făcut percheziţii la Primăria Beiuş. În septembrie 2012, procurorii au percheziţionat biroul primarului Adrian Domocoş şi locuinţa acestuia, ridicând mai multe documente şi unităţi de calculator. Ulterior, Domocoş a fost pus sub învinuire pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat de colectarea unor sume de bani de la diverse societăţi comerciale, prin intermediul unei organizaţii neguvernamentale.
Procurorii au descoperit că fundaţia al cărei preşedinte este chiar primarul municipiului, Asociaţia Fortuna Beiuş, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii de la primărie, printre aceştia numărându-se şi patronul firmei Unicarm, care a ridicat în centrul Beiuşului un magazin fără a avea autorizaţie de construcţie.
În 13 martie 2013, tot însoţiţi de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii DNA Oradea au percheziţionat mai multe birouri din Primăria Beiuş, dar şi locuinţa edilului, într-un dosar vizând un prejudiciu de 1,2 milioane de lei, bani plătiţi firmei Top Construct Grup SRL pentru lucrări de construcţii contractate cu primăria, dar neexecutate. În acest dosar, 17 persoane, între care şi primarul Adrian Domocoş, au fost trimise în judecată, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Oradea.
Presa locală a relatat că, de-a lungul vremii, Domocoş a fost implicat în mai multe scandaluri, din cauza unor acuzaţii de abuz şi corupţie, fiind suspectat că ar fi influenţat şi condiţionat acordarea unor contracte publice.
Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, a fost ales primar al municipiului Beiuş în 2008, înainte fiind consilier judeţean, tot pe listele PNL Bihor, şi director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obţinut un nou mandat de primar.