DNA a făcut deja REȚINERI la Teleorman! Dacă râșii ăștia au înșelat 5000 de oameni, voi realizați ce-a făcut Dragnea?

DNA a făcut deja REȚINERI la Teleorman! Dacă râșii ăștia au înșelat 5000 de oameni, voi realizați ce-a făcut Dragnea?

Dacă râșii ăștia au înșelat 5000 de oameni, voi realizați ce-a făcut Dragnea?

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2017, a inculpaților:

LAZĂR PETRIȘOR, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit (5 fapte din care 3 în formă continuată),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 fapte),
- stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată,

NISTOR VASILE, executor judecătoresc în cadrul BEJ Nistor Vasile din Zimnicea, jud. Teleorman, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată,

CURT BOGDAN-CONSTANTIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pentru 60 de zile cu începere din data de 9 noiembrie 2017, față de inculpatul
CUCUREZEANU FLORIN, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 fapte).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând din anul 2005, inculpatul Lazăr Petrișor a inițiat și dezvoltat o afacere, inițial prin forma de organizare P.F.A., ulterior transformată în Întreprindere Individuală, prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice și electrocasnice cu plata în rate.

De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri țintă pensionarii și bugetarii – persoane care prezentau „bonitate” și a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalități cu scopul declarat să „sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menționat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată și anume, pe bază de bon fiscal și chitanță nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrișor din comuna Pietroșani, jud. Teleorman.

Întrucât, pe parcursul timpului, unii debitori i-au trimis bani inculpatului Lazăr Petrișor prin mandat poștal, pe lângă faptul că acesta nu a recunoscut primirea banilor, a luat și măsuri pentru a înlătura această formă de plată, inserând în contract mențiunea că plățile prin mandat poștal nu vor fi luate în considerare.

Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziționaseră diverse bunuri în maniera de mai sus, inculpatul Lazăr Petrișor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.

În perioada 2010 – 2015, au fost formate peste 5.000 de dosare civile ca urmare a faptului că inculpatul Lazăr Petrișor i-a dat în judecată pe datornici. Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii și penalități drastice, chiar și 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari.

Hotărârile judecătorești pronunțate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive prin neexercitarea căii de atac, ca urmare a strategiilor de amăgire a datornicilor, folosite de către inculpații Cucurezeanu Florin și Lazăr Petrișor.

Aceste strategii constau în special în promisiuni de rezolvare pe cale amiabilă a litigiului, cu scopul vădit de a depăși termenul legal pentru exercitarea căii de atac, profitând de starea de vulnerabilitate cauzată de vârstă sau de lipsa cunoștințelor juridice ale persoanelor vizate, dar mai ales de buna-credință a acestora. În plus, au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acțiunile de chemare în judecată abia când au fost executați silit și au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătorești.

Mai mult, unele persoane nu încheiaseră cu inculpatul Lazăr Petrișor nici un fel de contracte de vânzare - cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanță documente falsificate chiar de el.

În acest context, în perioada 2011 - 2014, inculpatul Lazăr Petrișor împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile și avocatul Cucurezeanu Florin, a constituit un grup infracțional organizat, mascat de exercitarea activităților specifice ocupației fiecăruia și, în virtutea punerii în executare a hotărârilor judecătorești emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, au acționat cu rea-credință în scopul însușirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile).

Cererile de executare silită au fost depuse în numele Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor de către inculpatul Cucurezeanu Florin, care, în calitate de avocat, pentru fiecare cerere, a emis chitanțe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanței de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menționate la data emiterii acestora.

În cazul a zece dintre dosare, în perioada 06.01.2012 – 30.01.2014, inculpatul Nistor Vasile, în calitate de executor judecătoresc, în baza unei înțelegeri frauduloase cu Lazăr Petrișor, a obținut în mod nelegal foloase necuvenite pentru acesta din urmă și pentru sine. Astfel, au fost simulate licitații în urma cărora imobilele aparținând celor 10 datornici, dar și altor persoane terțe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor (în calitate de creditoare reprezentată de Lazăr Petrișor). În unele situații, bunurile imobile au fost adjudecate de Curt Bogdan Constantin, unul din interpușii lui Lazăr Petrișor, tot în favoarea întreprinderii individuale.
Simularea licitațiilor a fost înlesnită prin aceea că Lazăr Petrișor a pus la dispoziția executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari.

În aceste condiții, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la prețuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condițiile în care, fiind bunuri comune/devălmășie, nu puteau fi scoase la licitație.
Prin această conduită infracțională, dreptul de proprietate deținut de persoanele datornice și de alte persoane (care aveau drept de proprietate în comun cu datornicii), asupra imobilelor executate silit, a fost vătămat.

În perioada 29.09.2010 – 29.02.2016, inculpatul Lazăr Petrișor, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, a stabilit, cu rea credință, taxa pe valoare adăugată, rezultatul fiind obținerea, fără drept, cu titlu de rambursare, a sumei de 1.792.502 lei de la bugetul de stat.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani dobândite în maniera de mai sus, în perioada 06.10.2014 – 02.05.2017, inculpatul Lazăr Petrișor a cumpărat 6 autoturisme de lux și a ridicat o construcție (fără autorizație) pe numele unei altei persoane.

Inculpaților Lazăr Petrișor, Nistor Vasile, Curt Bogdan-Constantin și Cucurezeanu Florin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 10 noiembrie 2017, inculpații sunt prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile față de Lazăr Petrișor și cu propunere de arest la domiciliu față de Nistor Vasile și Curt Bogdan-Constantin.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?