DNA a cerut PÎCCJ, MAI, IGPR și DGPMB să ia măsuri privind notificarea întârziată a dispariției lui Morgenstern

DNA a cerut PÎCCJ, MAI, IGPR și DGPMB să ia măsuri privind notificarea întârziată a dispariției lui Morgenstern

Direcția Națională Anticorupție a transmis către Parchetul General, MAI, IGPR și DGPMB sesizări pentru a se verifica și lua măsuri împotriva polițiștilor care au întârziat să notifice Curtea de Apel București cu privire la dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală.

"La data de 15 iunie 2017, DNA a transmis către MAI, IGPR, DGPMB sesizări în vederea efectuării de verificări și luării de măsuri cu privire la faptul că organele de poliție au întârziat să notifice instanța de judecată referitor la dispariția lui Avraham Morgenstern, trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Avraham Morgenstern fusese condamnat în primă instanță la o pedeapsă privativă de libertate, iar în prezent se judecă apelul", precizează DNA într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES.

Astfel, arată sursa citată, a rezultat că, deși aveau cunoștință încă din data de 15 mai 2017 despre faptul că Avraham Morgenstern nu s-a prezentat la secția de poliție la termenul stabilit prin măsura controlului judiciar (măsură dispusă de instanța de judecată care îl obliga să se prezinte periodic la secția de poliție conform unui program prestabilit), organele de poliție au notificat instanța competentă — Curtea de Apel București — asupra lipsei acestuia abia după 15 zile și numai ca urmare a demersurilor efectuate de instanța care a constatat lipsa inculpatului la termenul de judecată din data de 19 mai 2017.

"Dacă lucrurile s-ar fi desfășurat în conformitate cu procedurile legale, la termenul din 19 mai 2017 instanța trebuia să fi fost deja notificată de organele de poliție asupra faptului că acesta nu s-a prezentat la secție conform programului de supraveghere stabilit de controlul judiciar și să comunice instanței care au fost rezultatele verificărilor", se menționează în răspuns.

Potrivit DNA, Curtea de Apel București a fost sesizată de către organele de poliție abia la data de 30 mai 2017 și numai ca urmare a celor dispuse de această instanță la termenul din 19 mai 2017. Prin urmare instanța a dispus, la data de 31 mai 2017, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Avraham Morgenstern.

Mai mult, DNA precizează că, la data de 15 iunie, a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție asupra acestor împrejurări pentru a aprecia dacă există elemente de natură să determine deschiderea unui dosar penal.

"În data de 11 august 2017 a fost transmis DNA rezultatul Corpului de control al Ministrului Afacerilor Interne, din care rezultă că există o suspiciune rezonabilă privind săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului de către organele de poliție care aveau obligația să exercite programul de supraveghere al inculpatului Avraham Morgenstern", se arată în răspuns.

DNA mai precizează că la data de 11 august, având în vedere sesizarea anterioară adresată PÎCCJ, a fost transmis și rezultatul Corpului de control al Ministrului Afacerilor Interne în cauza privind pe Avraham Morgenstern.

Curtea de Apel București este așteptată vineri să pronunțe o decizie definitivă în dosarul lui Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL și apropiat al fostului primar Radu Mazăre, condamnat în primă instanță de Tribunalul București la 12 ani închisoare și plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul într-un dosar de evaziune fiscală.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”