DNA: Anton Doboş, fostul manager general al clubului Universitatea Cluj, și-a recunoscut fapta
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Doboș Anton, în calitate de manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită, informează un comunicat de presă al DNA.
Potrivit procurorilor, în prezența apărătorului ales, inculpatul Doboș Anton a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu formă de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani și 6 luni.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Doboș Anton împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.
DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus pe 21 octombrie efectuarea urmăririi penale față de Anton Doboș, la data faptelor președintele clubului Universitatea Cluj, pentru luare de mită și complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din "Valiza".
Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, prin rechizitoriul nr. 95/ P/ 2006 din 16 decembrie 2008 s-au dispus disjungerea cauzei față de Anton Doboș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, și continuarea cercetărilor în mod separat, în condițiile în care acesta nu a putut participa la activitățile de urmărire penală din cauze obiective.
Sursa citată reamintește că, în decembrie 2008, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui George Becali și Teia Sponte pentru fapte de corupție.
Prin rechizitoriu s-a reținut că George Becali, în calitate de finanțator și acționar al FC Steaua București, a oferit, în perioada 4—7 mai 2008, suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor Universității Cluj aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Național de Fotbal — Liga I (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare).
Procurorii au reținut atunci că banii au fost oferiți în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu prevăzute în contractele de joc constând în apărarea corectă a șanselor de joc și realizarea obiectivelor de instruire-performanță stabilite de club, pentru obținerea unei victorii în meciul cu echipa CFR — 1907 Cluj din 7 mai 2008.
"În aceste condiții, George Becali i-a contactat atât direct, cât și prin persoane interpuse pe membrii conducerii clubului Universitatea Cluj și pe jucătorii de fotbal ai acestei echipe, cărora le-a oferit sume de bani pentru ca echipa să câștige sau să obțină un meci egal cu CFR 1907 Cluj. Becali George a fost ajutat de două persoane, respectiv de Doboș Anton, care a transmis jucătorilor oferta referitoare la suma de 1,7 milioane euro, și Teia Sponte care a transportat banii de la București la Cluj-Napoca. Din probatoriul administrat în prezenta cauză a rezultat că Anton Doboș ar fi acceptat să îl ajute pe Becali George în sensul de a-i convinge pe fotbaliști, prin prezentarea ofertei, să joace meciul astfel încât să câștige", se spune în comunicat.
Prin decizia din 4 iunie 2013, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, cei doi au fost condamnați definitiv.
"Pentru Steaua București, miza meciului din ultima etapă implica interese duble, respectiv de ordin sportiv, care țin de palmaresul fiecărui club de fotbal, precum și de ordin financiar, echipa de pe primul loc având acces în cea mai prestigioasă competiție europeană inter-cluburi, și anume în Liga Campionilor Europeni, precum și avantaje financiare de peste 5,5 milioane de euro, reprezentând drepturi financiare acordate de UEFA pentru fiecare echipă calificată în grupele Ligii Campionilor. Alte avantaje materiale s-ar fi putut obține din vânzările de bilete pentru meciurile jucate pe teren propriu și din atragerea unor sponsori importanți", arată DNA.
AGERPRES