Dispute între liberali și Zgonea la votul pe proiectul pensiilor parlamentarilor
Parlamentarii liberali și președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, au avut marți, în plenul reunit, o dispută pe tema modului de vot pentru cererea de reexaminare a șefului statului privind modificarea proiectului referitor la pensiile parlamentarilor. Președintele de ședință Valeriu Zgonea a anunțat că în cazul cererilor de reexaminare se votează, potrivit Regulamentului, proiectul de lege de adoptare a cererii de reexaminare și nu raportul comisiei de specialitate cu amendamente.
După ce s-a supus la vot, rezultatul a fost 300 de voturi pentru, două voturi împotrivă și opt abțineri, iar Zgonea a anunțat că proiectul legii pentru adoptarea cererii de reexaminare a fost adoptat.
Liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, a cerut să se mai dea un vot legii în ansamblu.
"În acest moment, dumneavoastră, domnul președinte, încălcați Regulamentul. În conformitate cu actualul Regulament, procedurile spun că cererea de reexaminare a președintelui se transmite comisiilor, comisiile dezbat, au trei variante: admit fără niciun fel de modificări cererea de reexaminare, admit cu modificări sau resping. Noi suntem în faza de admitere cu modificări. Comisiile întocmesc raport, raportul se înaintează plenului reunit și plenul votează raportul ca urmare a faptului că sunt o serie de modificări la cererea de reexaminare. După ce se votează raportul, se însușesc de către plenul reunit aceste modificări, urmează votarea legii în ansamblu, ceea ce dvs refuzați să faceți", a afirmat Nicolăescu.
Valeriu Zgonea a explicat că există două situații în astfel de situații: prima spune că, în cazul în care sunt adoptate obiecții la comisii, parțial sau în totalitate, așa cum este cazul de față, se supune la vot legea de adoptare a cererii de reexaminare și nu raportul comisiei, după votarea în ansamblu, adică pe amendamente. A doua situație, potrivit lui Zgonea, este în caz de respingere a solicitărilor președintelui, când se votează respingerea cererii de reexaminare, după care se votează legea în forma inițială, așa cum a fost adoptată de Parlament înainte de a pleca la șeful statului.
Astfel, s-a mai supus o dată la vot legea în ansamblu, iar rezultatul a fost: 287 de voturi pentru, un vot împotrivă și cinci abțineri. La acest al doilea vot liberalii au spus că nu vor participa, iar o parte din ei au ieșit din sală.
AGERPRES