Dispute aprinse între Biserica Ortodoxă Ucraineană și autoritățile de la Kiev. Îndemnat să se lepede de Putin, mitropolitul Lebed îl critică pe Zelenski
Tensiunile dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană, până recent subordonată oficial Moscovei, și autoritățile de la Kiev se ascut în timp ce ucrainenii sunt îndemnați să renunțe la sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi.
Mitropolitul Pavel Lebed FOTO EPA-EFE
Conducătorul Mănăstirii Peşterilor din Kiev (Pecerska Lavra), mitropolitul Pavel Lebed, îl acuză pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că face presiuni asupra enoriașilor săi. El spune totodată că i s-a transmis luni că nu i se va mai permite să ţină slujbe în bisericile complexului Pecerska Lavra.
„Ne-am săturat ca duşmanul să lovească în poporul nostru, ne-am săturat de suferinţă şi durere când oamenii mor de foame în frig şi fără lumină”, a declarat mitropolitul Lebed într-un mesaj video adresat preşedintelui Zelenski.
Acest mesaj vine după ce președintele ucrainean a interzis organizaţiile religioase care au legături cu Rusia. În plus, contractul de închiriere al mănăstirii din complexul Lavra expiră la sfârşitul acestei luni.
„Vreţi să le luaţi oamenilor şi credinţa? Vreţi să le luaţi şi ultima speranţă? Nu faceţi asta”, a pledat mitropolitul Pavel Lebed, solicitând să nu fie dați afară din complex călugării aflați sub autoritatea sa.
Întins pe o suprafață de 28 de hectare, complexul Pecerska Lavra este împărţit între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii, şi Biserica Ortodoxă Ucraineană. În prezent, complexul Lavra are peste o sută de clădiri, inclusiv numeroase biserici, multe subterane, iar peşterile sale adăpostesc moaştele a 120 de sfinţi, notează Agerpres .
Dispute în jurul Crăciunului
În afară de solicitări administrative, mitropolitul Lebed s-a luat de autoritățile ucrainene pentru faptul că promovează sărbătorirea Crăciunului pe rit nou, la 25 decembrie, în detrimentul ritului vechi, la 7 ianuarie, și susține Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală. În opinia sa, oamenii care nu au nimic de-a face cu Biserica Ortodoxă nu ar trebui să le spună credincioşilor când să celebreze naşterea lui Iisus şi la ce biserică să meargă.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, care ar avea circa 10 milioane de enoriași, sărbătoreşte Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, folosit și de Biserica Ortodoxă Rusă. Rivala sa, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care ar avea circa 20 de milioane de enoriași, a decis recent să treacă treptat, începând cu acest an, la celebrarea Crăciunului pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian, folosit în prezent de bisericile creştine din Occident.
Mitropolitul Lebed, îndemnat să se lepede de Putin
Până la sfârșitul lunii mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată oficial Patriarhiei de la Moscova. Între timp, Biserica Ortodoxă Ucraineană a renunţat la Moscova cu o declarație de condamnare a războiului. Cu toate acestea, autorităţile de la Kiev suspectează această instituție religioasă de colaborare cu Moscova. Bisericile ei de la Pecerska Lavra au fost percheziţionate de mai multe ori.
Marți, secretarul Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov, a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene să se distanțeze clar de Moscova.
„Dacă nu aveţi relaţii cu Rusia, atunci spuneţi oficial la revedere, spuneţi că Putin este Satana”, a declarat Danilov într-o intervenţie la un post de televiziune. Patriarhul Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii este, de asemenea, un diavol, a adăugat oficialul ucrainean.
Unificarea sărbătorilor religioase în Ucraina
Conform agenției de presă ANSA, războiul declanșat de Vladimir Putin le modifică ucrainenilor inclusiv obiceiurile legate de Crăciun. De exemplu, în acest an a crescut procentul ortodocșilor ucraineni care au sărbătorit nașterea lui Iisus pe 25 decembrie.
De altfel, începând de anul viitor, calendarele ucrainene vor include doar data de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciunului, precizează agenția italiană de presă, preluată de Agerpres .
Cu tradiţii diferite în ţară, Crăciunul a fost sărbătorit până acum în Ucraina fie pe 25 decembrie, fie pe 7 ianuarie. „Până la urmă, multe familii au sărbătorit ambele zile”, spune episcopul de Kiev al Bisericii Catolice de Rit Latin, monseniorul Vitali Kriviţki, deoarece familiile creştine din Ucraina sunt adesea amestecate între catolici latini, greco-catolici, ortodocşi de rit nou şi ortodocşi de rit vechi.
Războiul a accelerat procesul adoptării calendarului gregorian. În prezent, Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei se află într-un proces de unificare a sărbătorii Crăciunului la 25 decembrie.
Reprezentanţii celor două biserici au discutat, într-o întâlnire organizată pe 24 decembrie, şi despre data următorului Paşte, o sărbătoare care este şi mai importantă pentru creştini şi care, din cauza calendarelor diferite, nu este aproape niciodată celebrată de catolici şi ortodocşi la aceeaşi dată. Următoarea dată când se aşteaptă sărbătorirea Pașteului în aceeaşi zi este în 2025.
Cu toate acestea, lumea ortodoxă, care şi în alte ţări a luat distanţă faţă de patriarhul Chiril I, un prieten al lui Putin şi un susţinător al războiului, a început deja la începutul lunii un proces pentru a sărbători Paştele în aceeaşi zi cu catolicii, notează ANSA.
Sursa: adevarul.ro