Dispută pe tema banilor europeni din REPowerEU. PNL acuză Opoziția de dezinformare

Dispută pe tema banilor europeni din REPowerEU. PNL acuză Opoziția de dezinformare

Programul REPowerEU a încins spiritele între liderii Puterii și reprezentanții Opoziției. PNL a acuzat Opoziția de dezinformare după ce eurodeputatul Dragoș Pîslaru a anunțat respingerea planului de către Comisia Europeană. 

Ministrul susține că discuțiile sunt în faza de consultare informală FOTO Guvvernul României

Ministrul susține că discuțiile sunt în faza de consultare informală FOTO Guvvernul României

„Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcționa 1 MLD EUR către clientela politica a PSD-PNL. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv. Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile”, a scris Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER pe Facebook.   

Boloș: Planul nu a fost respins. Suntem în faza de consultare informală

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a susținut că planul nu a fost depus încă, astfel că nu putea să fie respins, fiind vorba de fapt despre faza de consukltare cu Comisia Europeană. 

„??? ?? ????? ??̆ ????????̆ ??????? ?????????̆ ?? ???? ???? ?? ? ???? ????? ?̂???̆? E adevărat că viața politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare „sinceră”, trebuie totuși să ai în vedere a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: ?????? ?? ? ???? ???????. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar ???? ??̂?? ??? ?????? ?? ?? ??????? ??? ??????? ???????????”, a transmis ministrul pe Facebook. 

Mureșan: Doar 2 state membre din 27 au depus planurile

La rândul său, europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan a susținut că „Planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană înainte de a fi depus de țara noastră”.

Potrivit europarlamentarului, „informația referitoare la faptul că Planul "REPowerEU" al României - prin care vom investi 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, în sectorul energetic - ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă. România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins. De altfel, am fost informați oficial încă din luna aprilie, într-o ședință publică a Parlamentului European, că doar Franța și Estonia vor depune planurile până la sfârșitul lunii respective”.

„În calitate de co-raportor al Parlamentului European pentru acest plan, îmi doresc ca toate statele să se miște cât mai repede și să depună planurile pentru a începe cât mai repede investițiile în energie. Dar realitatea este că doar 2 state membre din 27 au depus planurile în primele 2 luni de la aprobarea legislației europene”, a mai transmis europarlamentarul pe Facebook

Pîslaru: Comisia Europeană a acceptat doar 1 reformă

Ulterior, șeful de partid a explicat că „în categoria verde, Comisia Europeană a acceptat doar 1 reformă (formare profesională pentru competențe în domeniul energiei verzi) și doar 2 investiții (eficiență energetică și renovarea clădirilor rezidențiale – case NZEB)”, susținând că, „prin încadrare în categoria roșie, Comisia Europeană respinge reforma legată de eoliene offshore (în zone naturale protejate) și nu mai puțin de 9 investiții propuse de Guvern – adică aproape jumătate din tot ce se propusese”.

„În categoria galbenă, Comisia își exprimă rezerve cu privire la restul de 2 reforme și 8 investiții, cerând clarficări suplimentare. Aici merită precizat că este vorba inclusiv de sprijinul pentru IMM-uri”, a mai spus europarlamentarul.


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

3 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

4 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

5 Foarte interesante amănunte...