Dispută între șeful de cabinet al lui Juncker și un oficial britanic în urma unei scurgeri de informații

Dispută între șeful de cabinet al lui Juncker și un oficial britanic în urma unei scurgeri de informații

Șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, a dezmințit luni o relatare apărută într-un cotidian german, care a scris că premierul britanic Theresa May ar fi apărut descurajată săptămâna trecută la un dineu de lucru cu președintele Comisiei Europene și că l-ar fi implorat pe acesta din urmă să deblocheze negocierea Brexitului, ea insistând asupra imensului risc politic pe care și l-ar fi asumat acasă respingând ideea unui 'Brexit dur', informează agențiile DPA și AFP.

Conform articolului publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, care nu citează o sursă precisă, Theresa May a venit la respectivul dineu — ce a precedat summitul european — extrem de deprimată și cu cearcăne la ochi, probabil de nesomn.

Fostul șef de cabinet al Theresei May, Nick Timothy, a identificat această sursă în persoana germanului Martin Selmayr, influentul șef de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, căruia i s-a mai atribuit o astfel de scurgere de informații și după o altă întâlnire pe care președintele executivului comunitar și premierul britanic au avut-o în aprilie, informații apărute atunci în același cotidian german și care de asemenea o puneau într-o lumină nefavorabilă pe Theresa May.

'După o întâlnire constructivă a Consiliului (European), iată ce face Selmayr. Să ne amintim că unii de la Bruxelles nu vor nici un acord (privind Brexitul) sau vor unul care să pedepsească' Marea Britanie, a scris pe Twitter Nick Timothy.

Replica lui Martin Selmayr a venit tot pe Twitter. 'Dezmint următoarele: 1/ că scurgerea de informații provine de la noi; 2/ că Juncker ar fi spus vreodată așa ceva; 3/ că am dori un Brexit punitiv'. El a scris mai departe că Juncker nu are niciun interes într-o eventuală slăbire a poziției Theresei May, care este tot mai contestată în interiorul partidului ei conservator și trebuie să manevreze între adepții unui 'Brexit soft' și cei ai unui 'Brexit dur'.

Theresa May a luat cuvântul joi seară în fața celor 27 de lideri europeni, explicându-le că are nevoie de un acord cu UE pe care să-l poată susține și apăra în fața cetățenilor britanici, care anul trecut s-au pronunțat majoritar prin referendum pentru ieșirea din blocul comunitar.

În cele cinci runde de negocieri privind Brexitul deja desfășurate nu s-au înregistrat progrese majore. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziție înainte să fie stabilite condițiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esențiale pentru europeni, respectiv 'factura' Brexitului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE, evaluate neoficial de surse europene la 60-100 de miliarde de euro), drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel și acuzând UE că dă dovadă de inflexibilitate.

Cei 27 de lideri ai statelor UE și-au dat la summitul de săptămâna trecută acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziția de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, adică negocierea relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie după data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, în special un acord comercial și eventual o perioadă de tranziție. Însă ei au condiționat din nou deschiderea acestei a doua faze a negocierilor de progrese în cele trei dosare menționate.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”