Disputa cu Japonia privind 'femeile de reconfortare' nu este rezolvată, în ciuda acordului din 2015 (Coreea de Sud)
Acordul din 2015 cu Japonia asupra femeilor din Coreea de Sud forţate să lucreze în bordelurile militare japoneze din timpul războiului nu a răspuns nevoilor victimelor, a declarat miercuri ministrul sud-coreean de externe, informează Reuters.
Kang Kyung-wha şi-a cerut scuze pentru controversatul acord în contextul în care o echipă desemnată de ea în iulie pentru a investiga negocierile care l-au precedat şi-a prezentat rezultatele anchetei.
Ancheta a concluzionat că disputa privind "femeile de reconfortare", un eufemism japonez pentru femeile forţate să lucreze în bordelurile de război, nu poate fi "rezolvată în mod fundamental" întrucât cererile victimelor de compensaţii legale din partea Japoniei nu au fost îndeplinite.
Guvernul sud-coreean va examina rezultatele investigaţiei şi le va aplica în politică după consultarea victimelor şi grupurilor civice care le sprijină, a precizat Kang într-o conferinţă de presă.
"Îmi cer scuze pentru a fi rănit inimile victimelor, familiilor lor, societăţii civile care le sprijină şi ale tuturor celorlalte persoane deoarece acordul nu a reuşit să reflecte suficient o abordare orientată spre victime, care este standardul universal în rezolvarea problemelor legate de drepturile omului", a spus Kang.
Potrivit acordului, aprobat de predecesorul preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe, Japonia şi-a cerut scuze pentru fostele "femei de reconfortare" şi a pus la dispoziţie un fond de 1 miliard de yeni (8,8 milioane de dolari) care să le ajute. Cele două guverne au convenit că problema ar fi "rezolvată ireversibil" dacă ambele îşi îndeplinesc obligaţiile. Dar Moon a declarat că poporul sud-coreean nu acceptă acordul.
Tokyo afirmă că problema compensaţiilor pentru aceste femei a fost stabilită în conformitate cu un tratat din 1965 cu Seulul. Secretarul şef al cabinetului japonez Yoshihide Suga a subliniat că acordul asupra faptului că această problemă a fost "în cele din urmă" rezolvată "ireversibil" a fost confirmat de ambele guverne. "Guvernul va continua să ceară părţii sud-coreene cu fiecare ocazie să pună în aplicare în mod constant acest acord", a afirmat el, într-un briefing de presă înainte de publicarea raportului.
Coreea de Sud şi Japonia joacă un rol esenţial în eforturile internaţionale de a opri programele nucleare şi de rachete pe care Coreea de Nord le continuă, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Problema "femeilor de reconfortare" a fost un motiv obişnuit al disputelor între Japonia şi vecinii China, Coreea de Nord şi Coreea de Sud după război. Japonia a colonizat Peninsula Coreea între 1910 şi 1945 şi a ocupat părţi din China înainte şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.AGERPRES