Dispozitive din casă care îţi „încing” inutil factura la energie electrică. Cum poţi plăti cu 50% mai puţin

Dispozitive din casă care îţi „încing” inutil factura la energie electrică. Cum poţi plăti cu 50% mai puţin

Multe dintre dispozitivele din casă continuă să consume energie și când nu sunt folosite activ. Chiar și atunci când sunt pe modul „sleep" sau „oprite”, aceste aparate pot „încinge" factura la energie electrică. Află cum poţi reduce din costuri.

Chiar şi nefolosite activ, unele dispozitive consumă curent electric. Foto istock

Chiar şi nefolosite activ, unele dispozitive consumă curent electric. Foto istock

Cheltuielile ascunse, denumite „standby”, sunt costuri suplimentare care se adună lunar fără să ne dăm seama. Televizoarele, frigiderele, laptopurile și chiar încărcătoarele pentru telefoane continuă să „strângă” energie în mod constant. Așadar, dacă aţi observat facturi mai mari, ar trebui să verificaţi „paraziții electrici” din casă și să învăţaţi cum să reduceţi consumul inutil de energie .

Dispozitivele vechi sunt mari consumatoare

Un frigider vechi poate consuma mult mai mult decât ar trebui. De exemplu, un frigider de 20 de ani poate fi un adevărat „vampir al energiei”, consumând electricitate necontrolat. Și nu este singurul! Televizoarele care par „oprite” rămân în standby și consumă energie pentru a fi pregătite să pornească rapid. Laptopul, deși pare că doarme, rămâne activ pentru a verifica actualizări și conexiuni, iar încărcătoarele pentru telefoane continuă să absoarbă energie chiar și atunci când nu încarcă nimic, potrivit Click!.

* Televizoarele - chiar și atunci când sunt „oprite”, multe televizoare rămân în standby și continuă să consume energie pentru a fi gata de pornire rapidă.

* Calculatoarele și laptopurile şi în modul de repaus mențin conexiunea la internet, verifică actualizări și consumă energie inutil.

* Încărcătoarele pentru dispozitive mobile, dacă rămân conectate la priză, consumă energie chiar și atunci când nu încarcă nimic.

* Sisteme audio și video continuă să consume energie pentru a fi gata să pornească rapid și să redea sunetul.

* Aparate de bucătărie , precum cuptoarele cu microunde sau aparatele de cafea, deși oprite, continuă să consume energie pentru a menține ceasurile digitale sau indicatorii LED aprinși.

Cum să oprești „paraziții electrici”

Nu trebuie să fii expert pentru a reduce consumul de energie. Iată câțiva pași simpli care te pot ajuta să economisești energie:

* Deconectează dispozitivele când nu le folosești.

* Folosește prize cu întrerupător pentru a opri mai multe dispozitive simultan.

* Foloseşte prize inteligente, care îți permit să controlezi dispozitivele prin aplicații, chiar și când nu ești acasă.

* Reglează temperatura în mod automat, economisind energie.

* Setează dispozitivele să se oprească la orele de neutilizare, economisind energie fără efort suplimentar.

Verifică toate dispozitivele conectate din casă. S-ar putea să fiţi surprinşi de câte aparate funcționează constant în fundal fără să le observaţi. Fiecare mică schimbare, o priză inteligentă aici, un încărcător deconectat acolo pot reduce semnificativ factura de energie electrică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Locul cu haine de lux contrafăcute. „Aici vin vedetele din România pentru a-și face cumpărăturile. Louis Vuitton costă cât un sandviș”

2 ALERTĂ „Nu am mai întâlnit așa ceva” / Primele imagini de la locul în care au dispărut soldații americani în timpul exercițiilor din Lituania

3 De unde rezultă că nimic nu este ceea ce pare și întotdeauna trebuie să existe un semn de întrebare...

4 Text dur scris de Cornel Ivanciuc

5 Ștefan Mandachi, scandal în instanță cu Iancu Guda pentru 210.000 de euro. Acuzații privind susținerea lui Călin Georgescu