Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scot la iveală legăturile sale cu serviciile secrete

Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scot la iveală legăturile sale cu serviciile secrete

Un accident ciudat de iahting, care a impresionat întreaga lume, scoate la iveală legăturile încurcate ale celui supranumit Bill Gates al Marii Britanii cu șefii spionajului britanic.

Mike Lynch, zis Bill Gates al Marii Britanii/FOTO: Instagram

Mike Lynch, zis Bill Gates al Marii Britanii/FOTO: Instagram

Dispariția magnatului britanic din domeniul tehnologiei, Mike Lynch, în marea furtunoasă din largul coastei Siciliei, a fost cu atât mai ciudată cu cât, cu două zile mai devreme, partenerul său de afaceri, Stephen Chamberlain, fusese rănit mortal într-un accident de mașină.

Asociați de afaceri de lungă durată, cei doi au fost judecați în calitate de co-inculpați într-un proces de fraudă privind vânzarea companiei de software Autonomy către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline). După vânzarea Autonomy în 2011, Lynch a co-fondat firma de securitate cibernetică Darktrace, iar Chamberlain a fost numit director financiar.

Compania cu sediul în Cambridge luptă împotriva atacurilor cibernetice cu ajutorul unui software care învață tiparele comportamentale ale fiecărui membru dintr-o organizație și detectează activitățile neobișnuite.

Până în prezent, nimic nu indică o crimă în accidentele celor doi bărbați, care au fost puse pe seama unei coincidențe tragice.

Cu toate acestea, intrigile sunt amplificate de legăturile partenerilor de afaceri cu lumea serviciilor secrete britanice și americane.

Legături de spionaj

Lynch a cofondat Darktrace în parteneriat cu foști oficiali ai serviciilor de informații britanice în 2013.

Unul dintre co-fondatori a fost Stephen Huxter, o figură de rang înalt în echipa de apărare cibernetică a MI5, care a devenit director general la Darktrace.

Fondul de capital de risc al lui Lynch, Invoke Capital, în valoare de 1 miliard de dolari - înființat în urma vânzării Autonomy - a sprijinit Universitatea Cambridge cu o investiție inițială de 12 milioane de lire sterline, scrie Politico.eu.

Fondul de capital de risc de 1 miliard al Invoke Capital – înființat în urma vânzării Autonomy – a susținut Universitatea Cambridge cu o investiție inițială de 12 milioane de lire sterline. Din poziția de director general al Darktrace, Stephen Huxter l-a angajat în calitate de director executiv al pe Andrew France, care venea cu o experiență de 30 de ani în cadrul GCHQ, iar acesta s-a alăturat mai târziu consiliului de administrație al companiei. Lynch a stat în consiliu până în 2018, atunci când a demisionat după ce a fost acuzat de fraudă.

Fostul șef al MI5 - Jonathan Evans a stat de asemenea în consiliul de administrație al Darktrace pentru o perioadă, în timp ce Jim Penrose, un fost angajat al Agenției de Securitate Națională a SUA, a condus anterior operațiunile companiei americane.

Printre alți foști fani ai companiei s-ar număra și directorul de tehnologie Dave Palmer, care a lucrat anterior la MI5 și GCHQ, și directorul de securitate John Richardson, care a lucrat la apărarea cibernetică pentru guvernul Regatului Unit.

Dar legăturile lui Lynch cu sfera întunecată a serviciilor de informații sunt anterioare Darktrace. Prima sa companie, Cambridge Neurodynamics, specializată în recunoașterea computerizată a amprentelor digitale, a avut contracte cu agențiile de informații din Marea Britanie.

„Acestea au cele mai interesante probleme”, a declarat el pentru revista Wired în 2002.

Lynch a desprins Autonomy din Neurodynamics în 1996. Compania, la care Chamberlain s-a alăturat în 2005, folosea învățarea automată pentru a analiza date din surse precum apeluri telefonice și e-mailuri interceptate.

Fan al lui James Bond

Fan al lui James Bond, Lynch a numit sălile de conferințe din sediul Autonomy după personajele negative ale seriei de filme, inclusiv Dr. No și Goldfinger. Se spune că a avut un acvariu în zona de recepție a firmei, plin cu pești pirania, ca omagiu adus unei scene din filmul „You Only Live Twice”.

Autonomy a obținut, de asemenea, licitații importante din partea agențiilor guvernamentale din Regatul Unit și SUA, inclusiv un contract de furnizare de infrastructură pentru Biroul de Securitate Internă al SUA pentru a analiza informațiile ca parte a războiului împotriva terorismului după 11 septembrie.

Un articol din 2003 din The Guardian descria compania ca fiind „implicată în informații secrete” și „printre puținele organizații comerciale britanice care pot profita de pe urma războiului din Irak”. Acesta descria tehnologia companiei ca fiind „sisteme avansate de ascultare informatică”.

La acea vreme, compania deținea alte contracte cu agenții guvernamentale americane, inclusiv cu armata, NASA și agențiile de informații americane. GCHQ și MI6 erau, de asemenea, considerate a fi clienți.

Richard Perle, un fost membru al Pentagonului care, la acea vreme, era președinte al consiliului consultativ pentru apărare al Pentagonului, a fost unul dintre directorii companiei.

Caz de fraudă

La un an după vânzarea Autonomy, HP a susținut că valoarea firmei a fost exagerată. În 2018, procurorii americani au formulat acuzații împotriva lui Lynch și acesta a fost extrădat în SUA pentru a fi judecat în 2022.

Directorul financiar al companiei, Sushovan Hussain, a fost condamnat pentru fraudă în 2018 și ulterior condamnat la cinci ani de închisoare.

Cu toate acestea, Lynch a scăpat în mod neașteptat de condamnare pe motiv că s-a concentrat pe tehnologia companiei și a avut puține cunoștințe despre finanțele acesteia. El a pus scăparea sa pe seama faptului că a fost suficient de bogat pentru a-și permite taxele legale în instanțele americane. El a fost reprezentat de același avocat al apărării ca și defunctul pedofil Jeffrey Epstein.

În aprilie, Darktrace a fost de acord cu o preluare de 5,3 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) de către firma americană de capital privat Thoma Bravo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”