Discuţii fructuoase între preşedintele Republicii Moldova şi omologul său ucrainean, la Kiev
Construcţia unui pod peste râul Nistru, infrastructură rutieră modernă pe traseul Chişinău-Kiev, călătorii comune doar cu buletinul de identitate sau construcţia unei magistrale moderne care să lege cele două capitale: acestea sunt doar câteva dintre proiectele discutate de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei efectuate de delegaţia Republicii Moldova la Kiev, pe 12 ianuarie, informează Agora.md şi Deschide.md.
De asemenea, s-a decis înfiinţarea unui consiliu al preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, pe a cărui platformă să fie elaborate politici şi strategii, contribuind asftel la soluţionarea problemelor de pe agenda bilaterală.
"Îmi face dublă plăcere faptul că prima sa vizită în afara ţării Maia Sandu o efectuează anume în Ucraina. Sunt convins că 2021 va consolida relaţiile noastre de prietenie şi de parteneriat, mai ales având în vedere faptul că ţările noastre nu au doar o frontieră comună, ci şi o viziune privind viitorul nostru ca membri cu drepturi depline ai UE. Au fost discutate subiecte privind valorile europene şi securitatea regională. Republica Moldova sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu îi este frică să numească Crimeea ucraineană", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Agora.md.
Liderul de la Kiev a enumerat câteva dintre subiectele discutate, precum lupta comună împotriva contrabandei din regiunea frontierei, posibilitatea de a mări volumul de gaze stocate de Republica Moldova în Ucraina, dar şi procedura comună de aprovizionare cu vaccinuri anti-coronavirus.
În finalul discursului său, Volodimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la cea de-a 30-a aniversare a independenţei Ucrainei, care va avea loc pe 24 august. La rândul său, Maia Sandu, care şi-a început discursul în ucraineană, l-a invitat pe liderul de la Kiev să întreprindă o vizită oficială în Republica Moldova.
"Am convenit să aducem relaţiile noastre la un alt nivel: cel de parteneriat strategic. Am convenit continuarea activităţii grupurilor de lucru pe dosarele de actualitate, precum asigurarea securităţii la frontiera de stat comună, asigurarea protecţiei mediului, securitatea domeniului energetic, dezvoltarea continuă a comerţului bilateral", a declarat Maia Sandu.
Totodată, preşedintele Republicii Moldova a atras atenţia asupra problemei utilizării durabile a râului Nistru, dar şi asupra necesităţii de a soluţiona paşnic conflictele, în baza suveranităţii şi integrităţii frontierelor recunoscute la nivel internaţional.
Urmare a întrevederii preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu şi a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au fost semnate două documente: o declaraţie comună şi un Memorandum de dezvoltare a potenţialului de transport şi tranzit între Ucraina şi Republica Moldova, precizează Deschide.md.
Pe lângă întrevederea cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, Maia Sandu are planificate la Kiev discuţii cu liderul Radei Supreme a Ucrainei şi cu premierul ucrainean.
Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Preşedintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. Declaraţiile integrale pentru presă ale celor doi şefi de stat pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Preşedinţiei şi pe cea a Maiei Sandu.
Maia Sandu a renunţat la charter pentru deplasarea sa la Kiev, alegând să meargă cu maşina, relevă Ziarul Naţional din Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, împreună cu mai mulţi consilieri ai săi, au plecat luni seara spre Kiev. Coloana oficială este formată din două microbuze. Din delegaţia prezidenţială fac parte zece persoane, inclusiv consilierii preşedintei Sandu în domeniile politicii externe şi energetic.
Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a efectuat nicio vizită în Ucraina în cei patru ani de mandat, întrucât îşi atrăsese critici dure din partea Kievului, după ce în campania electorală din 2016 declarase că peninsula Crimeea ar aparţine Federaţiei Ruse.AGERPRES