Discuţii aprinse după ce un restaurant a cerut responsabilitate din partea părinţilor. Expert: „Cei mici învaţă trăind şi privindu-şi părinţii”

Discuţii aprinse după ce un restaurant a cerut responsabilitate din partea părinţilor. Expert: „Cei mici învaţă trăind şi privindu-şi părinţii”

„Cei mici învaţă trăind şi privindu-şi părinţii", şi „nu te poţi aştepta ca un copil să ştie cum să se poarte la restaurant dacă nu-l duci niciodată. La fel cum nu te poţi aştepta de la un copil de trei ani să stea liniştit la masă trei ore şi să facă relaxat conversaţie”, explică Prinţesa Urbană.

Ea subliniează că este important ca părinţii să ţină cont de comportamentul copiilor lor, astfel „vor ştii dacă o ieşire poate fi relaxantă pentru el, pentru tine şi pentru ceilalţi din încăpere. Dacă e obişnuit să mănânce în timp ce aleargă, nu e pregătit pentru restaurant. Dacă părintele ştie clar care sunt limitele familiei şi cele sociale şi le impune clar, consecvent şi cu respect faţă de persoana copilului (fără palme, jigniri, condiţionări, ameninţări), copiii pot învăţa uşor cum să se poarte în astfel de situaţii.”

Experta în parenting aminteşte că atmosfera din casă şi comportamentul părinţilor au un rol important în educarea copiilor, deoarece ei învaţă mai mult din ce văd decât din ce li se spune. Este esenţial ca cei mici să fie educaţi şi să li se explice ce este bine şi ce nu într-un mod calm, pentru că atfel pot apărea probleme în dezoltarea lor.

„Copiii învaţă când se simt în siguranţă. Educarea cu frică şi bătaie duce la nesiguranţă, frustrare şi dificultăţi de adaptare pe termen lung, dar şi reacţii exagerate la situaţii fireşti.”, susţine aceasta..

Prinţesa Urbană a explicat pentru „Adevărul” şi cât de important este rolul de părinte şi ce responsabilităţi au adulţii faţă de copiii lor care învaţă trâind alături de ei.

„Părinţii sunt responsabili să le ofere copiilor ce au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă: iubire, siguranţă, adăpost, educaţie acasă şi acces la educaţie în şcoală, o imagine corectă despre sine şi despre lume, şansa de a experimenta şi de a greşi. Copiii învaţă zi de zi trăind alături de părinţii lor că au responsabilităţi care ţin de siguranţă, igienă şi sănătate (de exemplu, să se spele singuri pe dinţi dimineaţa şi seara), responsabilităţi faţă de familie (să strângă masa, să ducă gunoiul), responsabilităţi faţă de prieteni şi faţă de societate.”

De la ce au pornit discuţiile?

Dezbaterile aprinse din social-media au pornit de la un anunţ cu privire la faptul că o zonă de nisip din grădina unui restaurant nu reprezintă un loc de joacă pentru copiii.

„Dragii noştri, pentru că ne plac atât copiii cât şi căţeii & pisicile, ne iubim şi plantele şi florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulţi, ne dorim ca toţi cei din grădină să se poată bucura în linişte de timpul petrecut la noi.

Suntem prietenoşi cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ.

Vă mulţumim pentru înţelegere!”, au scris reprezentanţii localului din Bucureşti pe Facebook.

În urma postării, mai mulţi părinţi au fost deranjaţi de anunţ.

„Suntem prietenoşi cu copii dar am dori să nu ne calce pragul copiii. Super mesaj”, a spus o internaută.

O altă persoană zice: „​Succes cu explicaţia asta la un copil. E ca şi cum ai pune un tobogan şi le ai spune ca nu e loc de joaca. Cred ca cine a sperat ca aceasta explicaţie da roade nu are copii. Dacă va plac copiii faceţi loc de joaca (acoperit noaptea) cu nisip.”.

Un alt internaut scrie: „Atunci de ce aţi mai pus nisipul? Ca să fiţi friendly doar cu căţeii, nu şi cu copiii? Echitatea reală unde e? Am fost la voi, fii-miu s-a jucat în nisip paşnic, în linişte. Dar nu puteţi să puneţi nisip pe jos şi să puneţi un „nu e voie” în cârca părinţilor, pentru că nu mai e child friendly. Fiţi cinstiţi, pentru că postarea asta nu arată asta. Păcat.”.

Comentariile de la postare nu sunt doar negative, ci sunt şi oameni care sunt mulţumiţi de anunţ şi consideră că este făcut doar cu scopul de a reaminti părinţilor că trebuie să-şi supravegheze copiii.

„Şi noi avem copii, dar încercăm să îi învăţăm de mici sa nu fie ghiolbani. Şi să fie oameni buni. Că e plin deja de adulţi ghiolbani şi de copii răi si violenţi.

Şi ai noştri mai au momente cand doar ce vor ei conteaza, cand sunt prost dispuşi sau obosiţi, când încep sa faca galagie fără sa ţină cont de nimic din jur. Dar ii potolim pâna nu se urcă în cap, nouă sau celor de langa noi.

Copilul este copil, el încă nu ştie ce sunt regulile şi nici nu îşi dă seama cand exagerează. Părinţii insa sunt adulţi şi ar trebui sa stie toate astea. Ar trebui sa le pese şi de ceilalţi.”, spune o mamă.

O altă persoană scrie : „Eu sunt părinte şi sunt complet de acord. „Copiii sunt copii”, ok, dar rolul părinţilor e să-i educe şi aici se încadrează şi comportamentul în societate”.

Legat de cele două tabere care s-au creat la postare, Prinţesa Urbană crede că reacţiile negative sunt cauzate şi de faptul că „suntem extrem de obosiţi în urma pandemiei şi războiului, avem extrem de puţină toleranţă faţă de ceilalţi şi reacţionăm rapid şi emoţional, exact ca nişte copii, indiferent de subiect.”.

La postarea restaurantului au lipsit nici reacţiile amuzante ale oamenilor, care au râs pe seama comentariilor răutăcioase:

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…