Discuție Ciucă-Nehammer pe tema Schengen. Ce i-ar fi transmis premierul român cancelarului austriac SURSE
Nicolae Ciucă ar fi avut o discuție, în cursul serii de miercuri, cu Karl Nehammer, cancelarul austriac, pe tema aderării României la Schengen. Premierul român i-ar fi transmis oficialului austriac faptul că România așteaptă un vot în JAI și că celelalte state susțin lărgirea spațiului Schengen, au declarat surse politice pentru Adevărul.
Premierul ar fi reiterat solicitarea României de intrare în Schengen și toate argumentele care au fost repetate și în zilele trecute. Șeful Guvernului român l-ar fi informat și personal pe cancelar despre menținerea poziției României de a cere un vot în JAI și ar fi amintit că toate celelalte state membre susțin în acest moment România, spun sursele citate.
În cadrul unei conferințe de presă, Karl Nehammer a evitat să spună dacă țara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI, însă a menționat că ministrul de Interne austriac vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru următoarea primăvară.
„Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”, a afirmat Karl Nehammer, potrivit traducerii DIGI24.
„Să fim realiști. Avem mai mult de 75.000 de migranți neînregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează, dacă noi avem 75.000 de migranți neînregistrați. Nu e o discuție politică, de partid, ci una de securitate internă”, a mai precizat cancelarul Austriei.
Ulterior, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
Precizările au fost făcute la postul public de radio ORF, potrivit Agerpres. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
Cele „peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.
Pe de altă parte, datele autorităților europene arată că nu România este printre rutele folosite de migranți pentru a ajunge în state din Schengen.
Consiliul JAI va decide joi, 8 decembrie, dacă spațiul Schengen va fi extins prin aderarea României, Bulgariei și Croației. Singurul stat care se opune includerii României în spațiul european de liberă circulație este Austria.
Sursa: adevarul.ro