Discursul Ursulei von der Leyen despre starea Uniunii: UE ia măsuri pentru apărarea democrației

Discursul Ursulei von der Leyen despre starea Uniunii: UE ia măsuri pentru apărarea democrației

Președinta Comisiei Europene a anunțat standarde mai ridicate în ceea ce priveşte combaterea unor infracţiuni precum îmbogăţirea ilicită, traficul de influenţă, mita şi abuzul de putere.

 Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen FOTO Profimedia

Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, anunţă că va prezenta un pachet de măsuri privind apărarea democraţiei, în contextul în care entităţi străine finanţează instituţii care „subminează” valorile europene. Printre măsurile propuse se numără actualizarea cadrului legislativ privind combaterea corupţiei, protejare bugetului european prin intermediul mecanismului de condiţionalitate.

„Astăzi aş dori să mă concentrez asupra corupţiei, cu toate faţetele sale. Faţeta reprezentată de agenţii străini care încearcă să ne influenţeze sistemul politic. Faţeta reprezentată de întreprinderile sau fundaţiile dubioase care abuzează de banii publici. Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem ţărilor candidate să îşi consolideze democraţiile, trebuie ca şi noi să eradicăm corupţia pe plan intern. Iată de ce anul următor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupţiei. Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce priveşte infracţiuni precum îmbogăţirea ilicită, traficul de influenţă şi abuzul de putere, pe lângă infracţiunile mai clasice, cum ar fi mita. Vom propune, de asemenea, includerea corupţiei în regimul nostru de sancţiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate. Corupţia erodează încrederea în instituţiile noastre. Prin urmare, trebuie să luptăm împotriva acesteia cu toată forţa legii”, a anunţat miercuri în plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen, în discursul privind starea Uniunii.

Ea a reclamat faptul că entităţi străine finanţează instituţii care subminează valorile europene, iar dezinformarea din partea acestora „se răspândeşte de pe internet în sălile universităţilor noastre”.

„Trebuie să ne protejăm mai bine de interferenţele răuvoitoare. Iată de ce vom prezenta un pachet privind apărarea democraţiei. Acesta va scoate la lumină influenţele străine disimulate şi finanţările dubioase. Nu vom permite cailor troieni ai autocraţiei să ne atace din interior democraţiile”, a subliniat şefa Comisiei Europene.

Ea anunţă că UE va „continua să insiste asupra independenţei sistemului judiciar” şi îşi va proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiţionalitate, prin care acordarea de fonduri europene este condiţionată de respectarea statului de drept.

Pentru o Comunitate politică europeană

Preşedinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat, miercuri susţinerea în ceea ce priveşte crearea unei Comunităţi politice europene, ea reclamând că ţintele atacurilor cu rachete ruseşti sunt pacea şi securitatea, justiţia şi progresul economic. Von der Leyen este de părere că Europa trebuie să „depună eforturi pentru a extinde acest nucleu de democraţii”; iar acest lucru poate fi realizat prin aprofundare relaţiilor şi consolidare democraţiilor de pe continent.

„Viitorul nostru depinde însă şi de capacitatea noastră de a interacţiona şi cu alte ţări, nu numai cu principalii noştri parteneri democratici. Multe ţări – fie ele mai apropiate sau mai îndepărtate geografic – împărtăşesc interesul de a colabora cu noi în ceea ce priveşte marile provocări ale acestui secol, cum ar fi schimbările climatice şi digitalizarea. (...) Voi convoca împreună cu preşedintele Biden o reuniune a liderilor pentru a revizui şi a anunţa proiectele de punere în aplicare”, a adăugat Von der Leyen.

Mai mulți bani pentru educație

„Nivelul şomajului este mai mic ca niciodată, ceea ce este un lucru bun! În acelaşi timp, însă, numărul posturilor neocupate a atins la rândul său niveluri record, fie că este vorba de şoferi de camion, de chelneri sau de personal aeroportuar ori de asistenţi medicali, de ingineri sau de informaticieni. Europa are nevoie de toţi aceştia, de la muncitori necalificaţi până la absolvenţi de universitate! De aceea trebuie să investim mult mai mult în educaţie şi perfecţionare. În acest sens, dorim să colaborăm îndeaproape cu companiile, pentru că ele ştiu cel mai bine de ce profesionişti au nevoie, acum şi în viitor. Trebuie, de asemenea, să aliniem aceste nevoi cu obiectivele şi aspiraţiile privind propria carieră ale tuturor celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. În plus, dorim să recrutăm din străinătate specialiştii de care avem nevoie, care să vină în sprijinul companiilor de aici şi să contribuie la creşterea economică din Europa. Un prim pas important este ameliorarea şi accelerarea recunoaşterii calificărilor acestor specialişti în Europa, căci Europa trebuie să devină mai atractivă pentru cei care pot şi îşi doresc să se implice De aceea propun ca 2023 să fie Anul european al educaţiei şi mai ales al perfecţionării”, a adăugat aceasta.

UE îşi va dubla capacităţile de luptă împotriva incendiilor

Uniunea Europeană îşi va dubla capacităţile de luptă împotriva incendiilor anul viitor prin achiziţionarea a zece avioane amfibii uşoare şi trei elicoptere suplimentare, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP. „Puterea distructivă a vremii extreme este prea mare pentru ca vreo ţară să lupte de una singură“, a precizat ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…