Discursul războinic al lui Putin, spulberat de incursiunea ucraineană din Kursk. Cel mai puternic mesaj de până acum al Kievului
Prin incursiunea îndrăzneață a Ucrainei în regiunea Kursk, un triumf al serviciilor de informații și al agilității tactice, aceasta a semnalat în egală măsură că, în pofida avantajului uriaș în termeni de oameni și echipamente, armata rusă are numeroase slăbiciuni. Dar poate la fel de important este mesajul politic pe care îl transmite acum Kievul aliaților și care e de natură să schimbe narațiunea dominantă a războiului: forțele Kievului nu sunt sortite la o luptă defensivă fără sfârșit împotriva superiorității de foc a Rusiei, se arată într-o analiză CNN.
Tanc rusesc în Kursk în contextul incursiunii ucrainene în desfășurare FOTO EPA-EFE
Deodată, după ce ucrainenii au cucerit mai mult teritoriu în Rusia decât aceasta a capturat în Ucraina într-un an, nu mai stă în picioare afirmația repetată cu insistentă a Kremlinului precum că toate obiectivele „operațiunii militare speciale” vor fi în cele din urmă atinse.
În pofida eșecurilor care au urmărit Rusia încă de la declanșarea invaziei, Moscova nu și-a schimbat nici scopurile, nici metodele – bombardamente masive însoțite de atacuri costisitoare cu infanterie – astfel că a reușit să acapareze încet-încet tot mai mult teritoriu ucrainean.
De altfel, analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au apreciat în această privință că cel mai probabil calculul pe care și-l face Putin este păstrarea inițiativei și împiedicarea Ucrainei de a „efectua operațiuni contraofensive semnificative”, astfel încât să macine capacitatea de luptă a Ucrainei și să epuizeze asistența occidentală, precum și abilitatea societății și economiei ucrainene de a se mobiliza pentru a susține efortul de război.
În mare, strategia fiecărei beligerante nu a suferit schimbări, însă pentru prima dată „în luni de zile”, ucrainenii au reușit să facă „primele crăpături” în narațiunea lui Putin, a apreciat Mathieu Boulegue, analist la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.
Răsturnarea cursului războiului
Pe fondul unui consens în creștere printre susținătorii Ucrainei că aceasta are puține șanse de a mai recupera porțiuni de teritoriu – fie ele și mărunte, viziunea Kievului este că incursiunea din Kursk demonstrează faptul că armata sa merită din plin un sprijin continuu, rapid și cu mult mai eficient din partea aliaților. Iar asta pentru Kievul are capacitatea de a schimba direcția războiului.
Este pledoaria făcută de Volodimir Zelenski săptămâna trecută: „Am extins deja și vom continua să extindem cercul celor care susțin un final just al acestui război. Este esențial ca Ucraina să intre în această toamnă și mai puternică decât înainte.”
Generalul australian în rezervă Mick Ryan, care scrie despre evoluțiile războiului pe blogul său Futura Doctrina a apreciat că incursiunea în Kursk a dovedit că ucrainenii au capacitatea de a se adapta după eșecul contraofensivei din 2023 și că acum doresc să arate că „victoria rusă nu este inevitabilă”, că „Ucraina este capabilă să lupte și să învingă” și poate chiar să convingă Occidentul să relaxeze mai mult restricțiile privind utilizarea armelor furnizate.
Este o ezitare în privința armelor cu potențialul de a escalada conflictul pe care Kievul încearcă cu perseverență să convingă aliații să o depășească – mai recent, este vorba de folosirea de rachetele cu rază lungă de acțiune precum Atacms pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
Prima relaxare a interdicției din partea SUA a venit în mai, după ce rușii au lansat o ofensivă în regiunea Harkov, având în vizor orașul cu același nume, foarte vulnerabil la atacurile de peste graniță. Practic, ucrainenii luptau cu o mână legată la spate neavând voie să riposteze cu arme americane cu rază mai lungă de acțiune, nici măcar cu Himars pe atunci.
A fost permisiunea ce a oferit posibilitatea unei relaxări extinse, după ce forțele ucrainene au intrat în Rusia cu blindate de fabricație americană, britanică și germană. În același timp, cu ajutorul rachetelor occidentale, au aruncat în aer poduri care altminteri ar fi întărit forța de apărare a Rusiei.
„Întregul concept naiv și iluzoriu al așa-numitelor linii roșii în raport cu Rusia, care a prevalat în evaluările războiului ale unora dintre partenerii noștri, s-a prăbușit în aceste zile undeva în apropiere de Sudja”, a punctat Zelenski.
„Ucraina a demonstrat, din nou, că diversele linii roșii proiectate de președintele rus nu sunt altceva decât o himeră menită să consolideze timiditatea politică occidentală în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la război”, a spus la rândul său Ryan.
„Liniile roșii rusești sunt fluide, iar aceasta este un alt exemplu al creșterii treptate a temperaturii”, a apreciat și analistul Boulegue.
Ucrainenii au câștigat un argument politic important: nu au existat obiecții publice din partea capitalelor occidentale față de deschiderea acestui nou front.
„Pe măsură ce văd atacuri venind de peste graniță, trebuie să aibă capacitatea de a riposta”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la începutul acestei luni.
Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a mers mai departe, scriind miercuri pe X că „Ridicarea restricțiilor privind utilizarea capacităților împotriva armatei ruse implicată în agresiunea împotriva Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional, ar avea mai multe efecte importante: -Întărește autoapărarea Ucrainei prin blocarea sanctuarului Rusiei pentru atacurile și bombardamentele sale asupra orașelor și infrastructurii ucrainene. Salvarea de vieți și diminuarea distrugerilor în Ucraina. Ar contribui la avansarea eforturilor de pace.”
„Dacă partenerii noștri ar ridica toate restricțiile existente privind utilizarea unor astfel de arme pe teritoriul Rusiei, atunci nu am mai avea nevoie să intrăm fizic în regiunea Kursk, cu scopul de a ne proteja cetățenii din regiunile de frontieră și de a distruge potențialul de agresiune al Rusiei”, a argumentat Zelenski.
Purtarea bătăliilor în stil occidental
Succesul incursiunii în Kursk nu s-a datorat doar echipamentului occidental. Operațiunea a fost executată de forțele ucrainene prin colectarea informațiilor, planificare atentă și implicarea forțelor speciale, alături de folosirea eficientă a dronelor, artileriei, războiului electronic și chiar a armelor termobarice de producție ucraineană.
Acest lucru „scoate în evidență agenția Ucrainei, subminând astfel prezentarea de către Rusia a conflictului ca fiind un război proxy cu Occidentul”, a apreciat Olga Tatariuk de la Chatham House. De asemenea, oferă aliaților asigurări că ucrainenii nu sunt condamnați să fie mereu în defensivă; că ei învață stilul occidental de luptă după ce speranțele pentru contraofensiva din 2023 au fost spulberate.
Așa cum a descris lucrurile un soldat ucrainean din Kursk: „Această operațiune a fost foarte bine planificată. Nu știu cine a lucrat la plan, dar au făcut o treabă bună. Ne deplasam prin centru, am avut sprijin la stânga și la dreapta noastră. O operațiune grozavă”.
Operațiunea Kursk rămâne un pariu cu miză mare pentru Ucraina, într-un moment în care forțele ruse se apropie de două centre importante din estul Donețkului: orașele Pokrovsk și Torețk. Dar forțele ucrainene au arătat că conflictul nu este o stradă cu sens unic.
„Nu știm încă dacă aceasta va fi o notă de subsol sau o schimbare a jocului”, a conchis analistul Boulegue. Pentru ucraineni, va fi din ce în ce mai dificil să susțină operațiunea pe măsură ce Rusia va pune la bătaie mai multă artilerie și aviație. Dar cu fiecare zi ce trece de când forțele ucrainene controlează o zonă a teritoriului rusesc de mărimea Hong Kong-ului, incursiunea de la Kursk este din ce în ce puțin o notă de subsol, scrie CNN.
Sursa: adevarul.ro