Discursul lui Trump asupra politicii externe a Washingtonului (principale teme)

Discursul lui Trump asupra politicii externe a Washingtonului (principale teme)

Favoritul alegerilor primare republicane pentru președinția Statelor Unite Donald Trump a rostit un discurs major asupra politicii externe miercuri, promițând să pună întotdeauna America pe primul plan.

Agenția Reuters prezintă principalele teme abordate de Donald Trump în acest discurs:

AMERICA PE PRIMUL PLAN
"Nicio țară nu a prosperat vreodată dacă nu a reușit să pună pe primul plan interesele proprii. Atât prietenii noștri cât și dușmanii noștri și-au pus țările lor pe primul plan, iar noi... trebuie să începem să facem același lucru. Nu vom mai preda această țară sau pe oamenii ei în fața cântecului fals al globalismului. Statul-națiune rămâne adevărata temelie pentru fericire și armonie. Sunt sceptic față de uniunile internaționale care ne leagă și aduc America în jos", a declarat Trump.

CHELTUIELILE DE APĂRARE
"Rușii și chinezii și-au extins rapid capacitatea militară, dar uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat cu noi. Arsenalul nostru de arme nucleare, descurajarea noastră, a ajuns la atrofie și este nevoie disperată de modernizare și reînnoire... Forțele noastre armate active s-au redus de la 2 milioane în 1991 la aproximativ 1,3 milioane astăzi. Marina s-a micșorat de la peste 500 de nave la 272 de nave în aceeași perioadă de timp. Forța aerienă este cu aproximativ o treime mai mică decât în 1991. Piloții care zboară pe B-52 în misiuni de luptă astăzi — aceste avioane sunt mai vechi decât aproape toată lumea din această încăpere".

COREEA DE NORD ȘI CHINA
"Președintele Obama privește neputincios cum Coreea de Nord își crește agresivitatea și se extinde în continuare cu posibilitatea ei nucleară. Președintele nostru a permis Chinei să-și continue asaltul economic asupra locurilor de muncă americane și bogăției, refuzând să consolideze acorduri comerciale și să aplice un mijloc de constrângere asupra Chinei pentru a ține în frâu Coreea de Nord. Avem această putere. Avem puterea asupra puterii economice a Chinei, iar oamenii nu înțeleg acest lucru. Și cu această putere economică îi putem ține în frâu și îi putem face să facă ceea ce au de făcut cu Coreea de Nord, care este în totalitate în afara oricărui control".

RELAȚIILE CU RUSIA
"Rusia, de exemplu, a văzut de asemenea groaza terorismului islamic. Cred că o relaxare a tensiunilor și îmbunătățirea relațiilor cu Rusia dintr-o poziție de forță numai este posibilă, absolut posibilă. Bunul simț spune că acest ciclu, acest ciclu oribil de ostilitate, trebuie să se termine și în mod ideal, se va încheia curând".

RELAȚIILE CU CHINA
"Avem un deficit comercial masiv cu China, un deficit pentru care trebuie să găsim o cale rapidă și vreau să spun repede, pentru a-l echilibra. O Americă puternică și inteligentă este o Americă ce va găsi un prieten mai bun în China, mai bun decât avem chiar acum. Uitați-vă la ceea ce face China în Marea Chinei de Sud. Nu ar trebui să facă acest lucru. Niciun respect pentru această țară sau acest președinte. Noi putem beneficia amândoi sau putem merge amândoi pe căi separate. Dacă va fi nevoie, asta se va întâmpla".

STATUL ISLAMIC
"Și apoi există și ISIS. Am un mesaj simplu pentru ei: Zilele lor sunt numărate. Nu le voi spune unde și nu voi spune cum... ISIS va dispărea dacă sunt ales președinte. Și vor dispărea rapid".

ACORDUL CU IRANUL
"El (Obama) a negociat un acord dezastruos cu Iranul și apoi i-am urmărit cum îi ignoră termenii, chiar înainte ca cerneala să se fi uscat. Iranul nu poate fi lăsat să aibă armă nucleară".

ISRAELUL
"El (Obama) a sprijinit alungarea unui regim cu care eram prieteni în Egipt, care avea un tratat de pace de lungă durată cu Israelul, și apoi a ajutat să vină Frăția Musulmană la putere în locul său... Israelul, marele nostru prieten și singura democrație adevărată din Orientul Mijlociu a fost umilit și criticat de o administrație că este lipsită de claritate morală... Președintele Obama nu a fost un prieten pentru Israel. El a tratat Iranul cu mare atenție și grijă și l-a făcut o mare putere".

ALIAȚII SUA ȘI NATO
"După ce eu voi fi ales președinte, voi convoca de asemenea un summit cu aliații noștri din NATO și un summit separat cu aliații noștri asiatici. La aceste summituri, nu vom discuta numai o reechilibrare a angajamentelor financiare, ci o nouă abordare a modului în care putem să adoptăm noi strategii în fața provocărilor comune... De exemplu, vom discuta despre modul în care putem actualiza misiunea învechită a NATO și structura, crescută din Războiul Rece, în confruntarea cu problemele noastre comune, inclusiv migrația și terorismul islamic".

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...