Discriminarea în Germania între pensionarii obișnuiți și cei din aparatul de stat: Doar foștii funcționari publici primesc compensația de inflație

Discriminarea în Germania între pensionarii obișnuiți și cei din aparatul de stat: Doar foștii funcționari publici primesc compensația de inflație

Rata ridicată a inflației pune o mare povară financiară asupra gospodăriilor din Germania, mai ales în categoria celor cu venituri mici. Legiuitorul prevede un bonus de până la maximum 3.000 de euro pentru angajați. Dar ce e cu pensionarii? O dublă măsură: foștii funcționari publici primesc compensații, pensionarii „de rând” se pare ca nu.

PensionariFoto: Jan Woitas / DPA / Profimedia

„Acesta este un serviciu voluntar oferit de angajatori”, informează guvernul federal, despre bonusul pentru angajați. Până la sfârșitul anului 2024, plățile ar trebui să fie posibile fără impozite și contribuții la asigurările sociale.

Iar dacă angajații primesc așa-numita primă de compensare a inflației, pensionarilor din Germania li s-ar cuveni, și lor, o plată unică sau o subvenție generală.

Pensii și pensii

În Germania se distinge între Pension si Rente. Primul termen este rezervat funcționarilor publici, în timp ce al doilea se acordă celor care au achitat asigurarea legală de pensie pe parcursul vieții de muncă.

O ajustare corespunzătoare pentru inflație este în prezent planificată și pentru pensionarii foști funcționari publici. Potrivit postului de radio MDR, acordul salarial la care s-a ajuns recent în sectorul public face posibil acest lucru.

Un proiect de lege al Ministerului Federal de Interne spune: „În 2023, beneficiarii plăților de pensie (Pension) vor primi plăți în sensul secțiunii 3 numărul 11c din Legea privind impozitul pe venit (EStG), în special în iunie 2023, o singură dată, plata a 1.240 EUR, în funcție de pensie și indicele acesteia, precum și 220 EUR pe lună pentru lunile iulie 2023 până în februarie 2024, de asemenea, în funcție de pensie și indicele ei”.

După cum relatează ziarul Bild, acest lucru ar însemna pentru pensionari, în termeni concreți: „Cu cât un funcționar public este în serviciu mai demult, cu atât este mai mare indicele pensiei – maxim 71,75%. Un pensionar cu categoria maximă ar primi, prin urmare, un bonus total de 2.152,50 EUR fără impozite”.

Critica discriminarii

Cele aproximativ 21 de milioane de pensionari „normali”, care nu au fost funcționari publici în timpul vieții lor de muncă, nu ar avea, așadar, dreptul la compensații de inflație. Asociația socială VdK Deutschland e.V. critică acest tratament inegal. Președinta sa, Verena Bentele, precizează, citată de publicația HNA.de .

„Impresia este că doar unii beneficiază de aceste decizii, în timp ce majoritatea pensionarilor nu primesc nimic. Guvernul federal trebuie să contracareze acest lucru și să găsească o soluție echitabilă pentru toată lumea. Plata planificată a primei de inflație către funcționarii publici pensionari arată că guvernul federal vede o povară tot mai mare din creșterea prețurilor, pentru mulți oameni.

Din punctul de vedere al asociației sociale VdK, plata doar către pensionarii din aparatul de stat este de neînțeles, pentru că oricum pensionarii trebuie să se mulțumească cu mult mai puțin, în medie, în fiecare lună. Până la urmă, rămâne mereu impresia că unii primesc ceva, iar alții sunt complet lăsați pe dinafară. Guvernul federal ar trebui să contracareze urgent această impresie”.

Prima nu e ajustare anuală de pensie

Deși pensiile statutare au fost majorate cu 4,39% în vest și 5,86% în noile state federale, la 1 iulie 2023, potrivit VdK aceasta nu este o concesie politică. Asociația atenționează că „baza pentru ajustarea pensiei este legislația socială. Acest lucru are drept rezultat dreptul legal la o revizuire anuală – conform legii.”

Cel mai important factor pentru dezvoltarea pensiilor statutare este evoluția salarială anterioară. Potrivit VdK, ajustările pensiilor nu pot fi, prin urmare, compensate cu prima de inflație.

Lipsa compensației pentru inflație este, așadar, o mare dezamăgire pentru pensionarii din Germania, mai ales că vizează baza aprovizionării zilnice a acestora. Iar alimentele sunt, în prezent, cel mai puternic afectate de scumpiri.

„În iunie 2023, prețurile alimentelor au crescut cu 13,7% față de aceeași lună a anului trecut, după +14,9%, în mai 2023. Prin urmare, sectorul alimentar rămâne cel mai puternic accelerator de preț, dintre sectoarele mărfurilor”, potrivit Oficiului Federal de Statistică.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...