Discover Oltenia. Locul din România cu o istorie incredibilă ce se întinde pe 380 de milioane de ani VIDEO

Discover Oltenia. Locul din România cu o istorie incredibilă ce se întinde pe 380 de milioane de ani VIDEO

Un ținut cum altul nu este în țara noastră , până acum prea puțin cunoscut și explorat, își dezvăluie secretele în singurul film din România realizat de Charlie Ottley exclusiv din fondurile unui ONG, «Discover Oltenia», a cărui premieră a avut loc la București.

«Discover Oltenia» (VEZI VIDEO) arată lumii întregi cele mai prețioase comori ale Olteniei de sub Munte – teritoriu ce își dorește să devină al treilea geoparc UNESCO al României, parte din rețeaua globală: de la rezervații naturale (15 rezervații și trei situri Natura 2000), la situri geologice și paleontologice, de la peșteri (aproximativ 120), chei, păduri virgine (peste 1300 de hectare), la floră și faună (cele mai emblematice specii ale Carpaților), de la monumente, tradiții, obiceiuri, comunitate locală, la activități sportive și recreative.

Realizatorul său, cunoscutul promotor și jurnalist britanic Charlie Ottley , a avut la dispoziție șase luni pentru filmarea și documentarea unei „regiuni unice, cu un extraordinar potenţial, cu peisaje, mistere și poveşti” - una dintre „cele mai sălbatice și mai frumoase din Europa”, perioadă în care echipa lui a reușit să surprindă splendoarea și bogăția de culori pe parcursul a trei anotimpuri.

Filmul de promovare a Olteniei de sub Munte, disponibil acum în variantă completă pe toate platformele online de profil, evidențiază autenticitatea și bogăția unor zone cu tot ce au ele mai prețios, inclusiv cu informații legate despre apariția și necesitatea acestui Geoparc aspirant UNESCO situat în zona sudică și la poalele Carpaților Meridionali, în județul Vâlcea.

Documentația geoparcului, validată de cel mai important for al geoștiințelor

Deși demersurile pentru lansarea oficială a geoparcului UNESCO au început în 2019, rădăcinile sale se întind până în 2004 când s-a înființat Parcul Național Buila – Vânturarița în jurul căruia este situat.

În spatele ambelor inițiative se află Asociația Kogayon și oamenii săi inimoși, cei care au făcut pionierat cu aceste două proiecte în țara noastră: primul parc național înființat de un ONG în țara noastră și primul documentar realizat de Charlie Ottley cu fondurile exclusive ale aceluiași ONG. Dar realizările lor sunt cu mult mai ample.

Revenind la documentar, «Discover Oltenia», ce prezintă sute de ore de filmare concentrate în 17 minute, începe menționând despre punctul forte ale geoparcului - biodiversitatea incredibilă a zonei ce se întinde, deocamdată, pe aproximativ 650 kilometri pătrați. O suprafață care include localități renumite precum Băile Olănești și Horezu, dar și cel mai mic parc național din România - Buila-Vânturarița.

„Avem indicatoare care ne arată că aici a fost un recif de corali acum 145 de milioane de ani, în nord sunt rocile metamorfice care merg până la 380 de milioane de ani, iar în sud, la poalele munților, sunt trovanții de la Costești , argilele de la Horezu din care se face ceramica - mai noi, de doar 6 milioane de ani. Asta arată că Oltenia de sub Munte are o istorie geologică pornind de acum 380 de milioane de ani, continuă”, a devăluit în «Discover Oltenia» geologul Florin Stoican, directorul geoparcului.

Acesta a mai menționat și că documentația pentru geoparc UNESCO a fost validată de cel mai important for din domeniul geoștiințelor – Uniunea Internațională pentru Științele Geologice.

„Oltenia are cea mai mare concentrare de obiective de patrimoniu din țară”

Geodiversitatea incredibilă a Olteniei de sub Munte poate fi văzută și în faimoasele izvoare minerale de care se bucură de altfel zone extinse din județul Vâlcea, nu doar stațiunile balneoclimaterice cunoscute la nivel național și internațional, precum Băile Olănești, parte din teritoriul geoparcului UNESCO, ori Băile Govora și Ocnele Mari, care se află în vecinătate sau Călimănești – Căciulata, de pe Valea Oltului.

Întreaga zonă stă pe o pungă de ape minerale și geotermale, fapt cunoscut doar de către specialiști și localnici. Ape cu un conținut bogat în săruri, spre exemplu, au fost exploatate ani de zile și la Costești – parte tot din geoparc.

După cum menționează și Charlie Ottley în documentar , moștenirea naturală este completată de cea culturală, Oltenia de sub Munte fiind una dintre cele mai bogate zone din România la acest capitol: „Oltenia are cea mai concentrare de biserici de patrimoniu, mănăstiri și monumente istorice din țară”. Printre cele mai spectaculoase sunt bisericile rupestre de la Bistrița – Costești, din Peștera Liliecilor, folosită drept ascunzătoare în timpul invaziilor otomane din secolele XVI – XVII, Mănăstirea Hurezi din Horezu inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, despre care puțini cunosc faptul că a găzduit prinți și regi de-a lungul vremurilor - de la Regina Maria care în tinerețe a cochetat cu ideea de a fi înmormântată aici până la actualul Rege Charles al Marii Britanii, care a stat aici timp de trei zile în 2007.

Pe lângă acestea mai există în zonă și alte biserici străvechi, unele fiind menționate, altele doar prezentate în imagini, precum cea mai izolată mănăstire de patrimoniu din țara noastră - Pătrunsa și suratele ei - Pahomie - schitul construit în urmă cu secole, fiind amplasat în mod uimitor între două stânci, una deasupra și alta dedesubt (VEZI GALERIA FOTO) și Schitul Iezer - de care și-a legat destinul Sfântul Antonie de la Iezer.

Meșteșuguri unice în țară

„Un alt aspect al acestei diversități culturale este bogăția meșteșugurilor practicate de secole de către localnici, cea mai cunoscută și recunoscută de către UNESCO fiind ceramica de Horezu... În același timp, în Stoenești, se regăsește singura afacere de familie din țară care mai fabrică borangic produs de viermi de mătase crescuți într-o livadă de duzi adiacentă. Din firele acestora se țese pânza și veșmintele din mătase pură. Covoarele de lână ( scoarțele – n.red.) oltenești se regăsesc în multe case tradiționale (încă – n.red.)”, povestește Charlie Ottley în documentar.

Și păstoritul a fost inclus pe această lista ocupațiilor localnicilor, amintindu-se faptul că Vaideeni , spre exemplu, își datorează existența ciobanilor veniți aici din Mărginimea Sibiului, pentru a scăpa de opresiunea Imperiului Austro-Ungar. Tradițiilor lor au îmbogățit zona.

„Nu mai avem o zonă cu atât de multă bogăție”

„De pe crestele Carpaților și până la Dunăre și din Munții Banatului până la Marea Neagră nu mai avem o zonă cu atât de multă bogăție, atât din punct de vedere natural, cât și antropic, aici în Valahia... Oltenia de sub Munte este importantă... și la nivel european, pentru că este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate, dar și diversitate a tradițiilor , diversitate antropică... Existența ca geoparc UNESCO vine ca o certificare a valorilor pe care oamenii de aici au reușit să le păstreze timp de generații, și misiunea noastră aici este că putem să conservăm acest patrimoniu și să-l transferăm mai departe... Suntem în plin proces de recreere a acestei identități...”, i-a mărturisit lui Charlie Ottley și expertul în turism Cristi Pitulice.

Cel mai mare perete de calcar din România și cel mai dificil traseu de alpinism

Faptul că întregul geoparc poate fi descoperit la pas, cu bicicleta ori călare îl face accesibil pe toate cele 30 de trasee turistice ale sale marcate și omologate, 500 de km de poteci și trasee de drumeție, plus 350 de km de drumuri forestiere și trasee pentru biciclete.

Zona este, de asemenea, explorată și de către alpiniști, din țară și de peste hotare, având mai bine de 200 de trasee amenajate, printre cele mai provocatoare din țară, dintre care am aminti cel mai mare perete de calcar din România (în Canionul Cheia), cel mai dificil și cel mai puțin parcurs traseu de alpinism din România, doar cinci persoane reușind până acum această performanță.

Oltenia de sub Munte se află la aproximativ trei ore distanță de București, două ore de Craiova și alte câteva ore de Transilvania, în funcție de ruta aleasă (pe Valea Oltului, Transalpina sau Valea Jiului).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…