Directorul Parcului Naţional Călimani: Victimele avalanşei au pătruns ilegal în zonă cu snowmobilele

Directorul Parcului Naţional Călimani: Victimele avalanşei au pătruns ilegal în zonă cu snowmobilele

Directorul Parcului Naţional (PN) Călimani, Basarab Bîrlădeanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că victimele avalanşei de duminică practicau snowmobil extrem cu vehicule motorizate, puternice, într-o zonă unde era interzis accesul acestora, pe lângă riscul mare de avalanşă.

''Avalanşa a avut loc pe raza Parcului Naţional Călimani într-o zonă în care se produc avalanşe foarte des. Şi avalanşa de acum un an şi cea de la 1 decembrie 2017 a avut loc în aceeaşi zonă, cunoscută de noi şi de cei care merg pe munte, culoarul de avalanşă (...) Sunt trasee, în general, închise iarna. Noi am avertizat prin toate mijloacele noastre de comunicare că este risc de avalanşă, pentru că şi noi ţinem legătura cu Staţia meteo Călimani, cu Salvamont (...) Avem marcaje în care arătăm că este interzis accesul cu vehicule motorizate, pe carburanţi fosili (...) Legislaţia în România este foarte clară'', a spus Bîrlădeanu.

Potrivit lui Bîrlădeanu, cei trei desfăşurau activităţi interzise în Parcul Naţional Călimani, identificarea lor fiind greu de realizat, la fel şi stoparea intrării acestora în zonă, dar se încearcă prin colaborare cu jandarmii montani.

''Dânşii desfăşurau o activitate care nu este permisă pe raza Parcului, respectiv snowmobilism extrem (...) Numai prin colaborare cu unităţile de jandarmerie (n.red. pot fi opriţi, identificaţi) şi vă daţi seama că este foarte greu. Dânşii vin cu utilajele astea care sunt foarte puternice, sunt cu motoare foarte, foarte puternice, practic nici nu-l poţi identifica. N-au numere de înmatriculare, au viziere pe ochi, nu ştii cine este, de unde a apărut, iar rangerii noştri se deplasează cu schiuri de tură (...) Este foarte greu să iei măsuri împotrivă (...) Este şi Jandarmerie Montană, este şi Salvamont, dar peste tot sunt foarte puţini oameni (...) Ne-am dori să putem controla fenomenul. Ne facem datoria prin toate căile de comunicare să le spunem'', a explicat Bîrlădeanu.

Totodată, el a spus că a făcut un apel către Jandarmeria Topliţa să-i sprijine pentru a proteja zona.

''Avem nişte adrese transmise, în care le solicităm să ne susţină în protejarea ariei naturale, dar vă daţi seama că sunt ore la care nu te poţi aştepta, nu poţi face pânde, nu avem nicio informaţie în legătură cu accesul lor'', a spus directorul Parcului Naţional Călimani.

El precizat că sunt prevăzute amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei, dar cei care au astfel de hobby-uri nu prea sunt intimidaţi de astfel de sume.

''Nu este mult pentru un hobby, mai ales că un snowmobil este 15.000, 20.000 de euro. Nu oricine îşi permite un astfel de hobby (...) Este păcat ce s-a întâmplat, că este viaţa unui om, dar nu s-a respectat un traseu (...) Ei de fapt ar fi pornit opt snowmobile, patru au aflat că e risc de avalanşă şi n-au mai înaintat, patru s-au dus mai departe'', a mai precizat Bîrlădeanu.

Două persoane au fost rănite şi una a decedat duminica seara în urma unei avalanşe produse în Călimani . AGERPRES / (A - autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”