Directorul Muzeului Național de Istorie, despre alegerea gazdei tezaurului dacic: „Este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda”
Muzeul Național de Istorie a României a anunțat faptul că va organiza o conferință de presă, în contextul în care piese de tezaur au fost furate din Muzeul Drents, Olanda.
FOTO: Facebook
„Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) – furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, care făceau parte din expoziţia internaţională ‘Dacia! Empire of Gold and Silver’ – anunţăm organizarea unei conferinţe de presă care va avea loc astăzi, 26 ianuarie, ora 12,00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12”, a transmis MNIR.
La începutul conferinței, directorul muzeului de istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a răspuns întrebării puse de mai mulți români, cu privire la motivul pentru care a fost ales un muzeu din Assen.
„De ce a ales Muzeul Național să organizeze o expoziție la Drents, la Muzeul din Asen? Și în cazul acesta constat că nimic nu este mai rapid în a se propaga decât lucrurile neadevărate, ca să nu spun fake news.
Da, Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată și extrem de industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici. În cazul muzeului Drents pot să vă spun câteva lucruri pe care dacă ați fi accesat sau dacă s-ar fi accesat pagina muzeului ați fi constatat cu ochii dumneavoastră care este realitatea.
Muzeul din Drents este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și în același timp este unul din cele mai moderne muzee din Olanda.
În urmă cu câțiva ani a fost construit un corp nou pentru expoziții temporare, o suprafață de 1000 de metri pătrați, adică mai mult decât holul nostru central, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securității și conservării pieselor.
Acest edificiu sau nou, construit nu numai după 1989, dar nici înainte de 1989. În ceea ce privește activitatea muzeului din Drents, acesta este un muzeu extrem de modern și extrem de dinamic. S-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat. În acest domeniu a primit titlul de Muzeu European al Anului. De asemenea, în urmă cu trei ani, a fost Muzeul Anului din Olanda. Muzeul din Drents face mari expoziții de artă și de arheologie.
Vă rog să vă uitați pe pagină și veți vedea și sper că vă veți și mira de câte expoziții importante face așa zis un muzeu dintr-un oraș mic sau provincial sau un sat cum a fost calificat”, a afirmat directorul.
Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise
Muzeul Național de Istorie a Românilor a declarat sâmbătă că piesele au fost asigurate înainte să fie trimise în Olanda, conform practicilor în vigoare.
„Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locală, care a putut astfel să intervină imediat.
Muzeul Național de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile olandeze și române și depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfășurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor”, a precizat muzeul.
Sursa: adevarul.ro