Directorul Institutului „Elie Wiesel” din România: „Eu cred că dușmanii democrației nu sunt Tik Tok sau alte rețele de socializare”
Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a tras un semnal de alarmă cu privire la „recrudescența extremei drepte” și s-a arătat de părere că aceasta este la un nivel „nemaiîntâlnit” în ultimele opt decenii.
Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” din România
„Eu cred că dușmanii democrației nu sunt Tik Tok sau alte rețele de socializare. Dacă trebuie sau nu să se interzică Tik Tok-ul și așa mai departe este o discuție. Văd că și pe Uniunea Europeană o preocupă acest subiect, dar n-au reușit încă să aibă o atitudine definitivă. Eu cred că subiectul este extrema dreaptă”, a declarat Alexandru Florian, vineri, în cadrul dezbaterii „Extrema dreaptă din nou în acensiune”, potrivit Agerpres.
Directorul Institutului Elie Wiesel consideră că extrema dreaptă este ascensiune atât în Europa, cât și în SUA.
„Extrema dreaptă nu înseamnă Tik Tok, nu înseamnă rețele de comunicare, nu înseamnă Facebook, nu înseamnă canale tv, deci mijloacele tradiționale de comunicare, sau presa, mass-media, în general. Este această extremă dreapta, care, într-adevăr, este o coincidență neplăcută, atunci când se comemorează o cifră rotundă – 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz – și, ca să vorbim în termeni simbolici, renașterea speranței pentru supraviețuitorii Holocaustului, să asistăm într-adevăr în România și în Europa și în Statele Unite la o recrudescență a extremei drepte, care nu s-a mai întâlnit de 80 de ani. Suntem la un nivel nemaiîntâlnit până astăzi”, a continuat Alexandru Florian.
El s-a arătat de părere că ar fi fost nevoie de o reacție mai amplă din partea societății civile și a partidelor mainstream, partide despre care spune că „n-au făcut nimic pentru a încerca să diminueze extrema dreaptă” între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
În opinia lui Alexandru Florian, „s-a format un public conservator și cu tendințe extremiste” și este nevoie de mijloace tradiționale de comunicare „mult mai civice și mult mai conștiente”.
„Deci, trebuie mulți ani de pregătire, până în mai nu avem ce face, trebuie să vedem ce se va întâmpla de la alegeri. Deci, eu cred că, f ără o mobilizare a societății civile , a mass-media, care este a șaptea putere în stat sau exercită presiune asupra instituțiilor publice, și dacă partidele astea mainstream din România, deci dacă acel 65% din Parlament nu conștientizează și nu se trezește și nu vorbește, nu dă replici extremismului din România, în luna mai vom putea avea orice rezultat. Și eu cred că astea ar trebui să fie mesajele pe care să le dăm: instituțiile democratice să funcționeze într-adevăr în spiritul valorilor democratice, deci partidele să-și asume rolul, iar societatea civilă să devină mai activă alături de mass-media”, a mai declarat directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian.
Sursa: adevarul.ro