Directorul general al STB, către sindicalişti: Legea nu se negociază, legea se aplică
Legea nu se negociază, legea se aplică, în condiţiile în care Hotărârea Tribunalului Bucureşti a stabilit că greva angajaţilor STB este ilegală, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, după ce sindicaliştii nu au venit la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie al STB pentru identificarea unor soluţii de reluare a activităţii.
"Nu există termenul de negociere atunci când vorbim de aplicarea legii. Legea nu se negociază, legea se aplică. E vorba de Hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care greva a fost declarată ilegală. Legea obligă angajaţii din serviciul public să asigure funcţionarea şi continuarea activităţii. De la această realitate porneşte din păcate situaţia transportului public din Bucureşti", a precizat directorul general al STB.
Acesta susţine că au fost luate mai multe măsuri în ultimele zile de când şoferii refuză să iasă pe traseu, inclusiv decizia de a angaja alţi şoferi, anunţul de angajare fiind deja postat pe site-ul STB.
"Ca şi măsuri pe care le-am luat: am notificat angajaţii asupra obligaţiilor de serviciu pe care le au, am formulat două plângeri penale asupra persoanelor care au declanşat această grevă ilegală şi vom aplica cu fermitate prevederile Codului Muncii de respectare a sarcinilor şi obligaţiilor de serviciu. Azi am postat pe site şi anunţul de angajare şoferi. Mă adresez fiecăruia dintre angajaţii care şi în momentul de faţă blochează activitatea: vă rog reluaţi munca, vă rog respectaţi legea, vă rog respectaţi locuitorii Bucureştiului. Bucureştiul este blocat de o categorie de angajaţi care tratează cu dispreţ locuitorii Capitalei şi aici nu mă refer la angajaţii de buna credinţă care sunt manipulaţi, ci la liderii unei grupări sindicale care a ţinut captiv în ultimii 10 ani Bucureştiul prin ameninţări şi manipulare", a subliniat şeful STB.
El a adăugat că a cerut sprijinul instituţiilor statului pentru a debloca Bucureştiul.
"Am cerut sprijinul instituţiilor statului pentru a debloca Bucureştiul, asta este tot o măsură complementară. O facem prin aplicarea cu fermitate a legii având următoarele argumente: forma de protest salariaţiilor STB care nu au ieşit pe traseu a fost declarată ilegală, se încalcă legea, iar salariaţii care vor sa iasă în traseu sunt ameninţaţi. Salariaţii STB au drepturi, dar au şi obligaţii principale: să asigure continuitatea serviciului de transport public de călători şi să asigure ceea ce îşi doreşte bucureşteanul", a mai spus Adrian Criţ.
Potrivit acestuia, sindicaliştii au refuzat să vină la trei întâlniri cu conducerea STB, dar şi la întâlnirea de luni dimineaţa cu Consiliul de Administraţie al STB.
"De trei ori i-am chemat la discuţii şi au refuzat, au refuzat şi Consiliul de Administraţie. Nu se poate aşa ceva. Consider că există, în condiţiile în care se solicită anumite doleanţe de către angajaţi, alte soluţii, acestea pot fi scrise şi aduse la cunoştinţa managementului pentru a fi puse în aplicare. Consider că nevoile oraşului sunt pe primul loc. De asemenea, ţin să precizez, luând în considere că azi e o zi festivă, că doresc ca Mica Uniţi să ne facă uniţi pe noi, pe angajaţii STB, pentru a oferi un servciu de bună calitate şi pentru cetăţeni. Împreună trebuie să fim uniţi pentru a oferi cele mai bune servicii de transport public", a transmis şeful STB.AGERPRES