Directorul ANM: „Această săptămână înregistrează abaterile termice cel mai ridicate”

Directorul ANM: „Această săptămână înregistrează abaterile termice cel mai ridicate”

Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, a anunțat duminică că valul de căldură actual are o probabilitate foarte mare de a stabili un nou record până la sfârșitul lunii iulie. Asta după ce luna iunie, a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

43 de grade au fost resimțite duminică la prânz în București - Foto Arhivă

43 de grade au fost resimțite duminică la prânz în București - Foto Arhivă

În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptpr şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a transmis Elena Mateescu, la Digi24, potrivit News.ro.

Mai mult, „această săptămână înregistrează abaterile termice cel mai ridicate”, a adăugat directorul executiv al ANM.

Temperaturi resimțite sub codul roșu de caniculă

Potrivit Antena 3 CNN , temperaturile resimțite astăzi la amiază au depășit în aproape toată țara pragul de 40 de grade Celsius.

  • 44 grade Timișoara
  • 44 grade Calafat
  • 44 grade Roșiorii de Vede
  • 44 grade Banloc
  • 43 grade București
  • 43 grade Ploieşti
  • 43 grade Giurgiu
  • 43 grade Turnu Măgurele
  • 43 grade Arad
  • 43 grade Oradea
  • 43 grade Lugoj
  • 43 grade Bechet
  • 43 grade Holod
  • 42 grade Iași
  • 42 grade Botoșani
  • 42 grade Focșani
  • 41 grade Constanța

Vorbim de temperaturi de până la 7 grade Celsius, fiind se pare cea mai călduroasă săptămână, după care semnalul pentru următoarea săptămână, 15-22 iulie, să menţină aceeaşi evoluţie, mai scad uşor abaterile la 5 grade, dar tot o săptămână caldă şi chiar spre finalul săptămânii să vorbim de temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a ţării”, a explicat reprezentanta ANM.

Reamintim că țara noastră se confruntă cu un cod roșu de caniculă , valabil în aproape toate regiunile, cu temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de caniculă și disconfort termic accentuat pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde se așteaptă temperaturi maxime între 37 și 41 de grade și nopți tropicale.

Pe litoralul Mării Negre, pentru prima dată, a fost emis un cod roșu de caniculă, cu temperaturi resimțite de peste 42 de grade, pentru 15 și 16 iulie, care va afecta confortul turiștilor.

Când vin ploile

Elena Mateescu a adăugat că, din păcate , ploile sunt insuficiente , iar țara se confruntă deja cu o secetă pedologică extremă și severă în mare parte, cu excepția unor zone restrânse din vest, centru și est.

Este posibil ca până la sfârşitul lunii să nu consemnăm precipitaţii care să refacă rezerva de apă la valori favorabile, este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturile foarte ridicate şi intervalurile lungi în care vorbim de temperaturi mai mai mari de 32 de grade şi nu în ultimul rând precipitaţiii insuficiente. Se menţine această tendinţă, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoşi ani, dar în acelaşi timp, cu siguranţă va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroşi, şi în ţara noastră”, a mai spus directorul executiv al ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii