Directorul Administrației Monumentelor: Aripile monumentului anticomunist, ce va fi amplasat în Piața Presei, sunt aproape gata

Directorul Administrației Monumentelor: Aripile monumentului anticomunist, ce va fi amplasat în Piața Presei, sunt aproape gata

Aripile monumentului anticomunist, ce va fi amplasat în Piața Presei Libere, sunt aproape gata, a declarat marți, pentru AGERPRES, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Traian Radu Negrei.

"Cele trei aripi (n.r. ale monumentului "Aripi"), cu niște elemente cu butaforii, care dau impresia de zbor, amplitudine, mișcare sunt în faza cvasi-terminală, mai sunt câteva suduri de făcut, dar neesențiale și s-a început polizarea sudurilor, ca să aibă un aspect frumos, după care urmează faza finală de sablare. Suntem în faza în care începem sablarea, adică practic lucrul la cheie este aproape gata (...) Faza de asamblare preliminară va avea loc cam într-o lună, o lună și jumătate maxim, la Ploiești", a explicat Traian Radu Negrei.

În ceea ce privește lucrarea realizată de SC Electromecanica Ploiești SA, el a precizat că, până în prezent, au fost investiți peste 9,5 milioane de lei și a menționat că ar dori ca, dacă va primi banii de care mai este nevoie, cel mai târziu în august să fie montată la Piața Presei Libere.

"Nu știu când îmi aprobă Consiliul General sumele lipsă pe care mi le-au tăiat din buget. Este vorba despre 2 milioane de lei la montare și vreo 720.000 sau 740.000 de lei la ceea ce mai este de executat la monumentul efectiv", a menționat Traian Radu Negrei.

El speră să se adopte o hotărâre a CGMB prin care să primească acești bani. "Dacă nu, o să apelăm la primul-ministru, în ultima variantă o să încercăm să facem subscripție publică", a afirmat acesta.

Traian Radu Negrei a precizat că lucrările au demarat în 2003 și că obținerea avizelor a durat ani de zile. El a arătat că monumentul finit are peste 130 de tone și că sute de oameni și trei macarale vor lucra la transportarea lucrării.

În opinia sculptorului care a realizat conceptul artistic al monumentului "Aripi", Mihai Buculei, lucrarea va fi "un semn al orașului", având în vedere că va fi foarte bine plasată, în contextul în care mulți străini sosesc în Capitală pe Aeroportul Otopeni.

"Ca loc unde este amplasat, monumentul "Aripi" va fi un semn al orașului. Monumentul îi elogiază pe aceia care au suferit în închisori în perioada comunistă, au fost chinuiți și răschinuiți și unii nici nu s-au mai întors la casele lor, au dispărut, nici morminte nu au. Și tatăl meu a făcut Aiud vreo opt ani. Tatăl meu nu a vrut să își dea pământul la colectiv. Satul meu din județul Suceava, Mihoveni, a fost printre ultimele din România care au fost colectivizate. Tatăl meu a ieșit de acolo tebecist, dar nu a murit la închisoare, ci de bătrânețe", a spus, pentru AGERPRES, Mihai Buculei.

În opinia sa, un alt simbol al monumentului ar fi că, în locul diavolului, vine îngerul, în contextul în care lucrarea va fi amplasată pe locul unde se afla în trecut statuia lui Lenin.

"Nu eu am decis că era nevoie de un monument al luptei anticomuniste. Ticu Dumitrescu, Asociația Deținuților Politici și-au dorit", a declarat sculptorul.

Mihai Buculei a menționat că cele trei aripi au aproximativ 28 de metri.

"Aripile stau pe plan înclinat și dau senzația de erupere și lipire de sol mult mai puternic așezate pe un plan înclinat la 45 de grade. M-am gândit la oțel pentru că este singurul material care rezistă ca să poți face o lucrare atât de înaltă", a spus Mihai Buculei.

El a adăugat că printre lucrările pe care le-a realizat de-a lungul anilor se numără Bustul lui Corneliu Coposu de pe Calea Victoriei, Simon Bolivar, comandată de Ambasada Venezuelei, respectiv Șerban Cantacuzino, pe Dealul Patriarhiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...