Directorii executivi din România mizează pe creşterea afacerilor pe pieţele din regiune, în 2022 (raport)
Directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, încep să vadă mai multe oportunităţi de extindere şi creştere ale afacerilor pe pieţele din apropierea "casei" în 2022, reiese din raportul CEO Survey 2022 pentru ECE, publicat vineri.
Potrivit sursei citate, cei mai mulţi directori generali din România (39%) clasează Germania pe primul loc în topul pieţelor cu oportunităţi de creştere, în timp ce SUA rămân pe locul secund, cu 19% dintre sufragii, şi cu trei puncte procentuale peste nivelul din 2021. Podiumul este completat de China (14%), urmată de Franţa, cu aceeaşi pondere. În preferinţe se mai află: Italia (12%), Austria şi Republica Moldova (fiecare cu 11%).
La nivelul ECE, Germania a rămas pe primul în topul pieţelor-cheie şi a crescut în preferinţe cu 10 puncte procentuale faţă de 2021, fiind indicată de 38% dintre liderii de afaceri din regiune. Tot pentru zona ECE, directorii executivi au indicat Rusia pentru creşterea lor viitoare, la egalitate cu Regatul Unit al Marii Britanii (11%).
Raportul PwC relevă faptul că, în condiţiile în care pandemia persistă, 68% dintre directorii executivi din ECE anticipează o îmbunătăţire a creşterii PIB-ului global în următorul an, iar 84% sunt mai optimişti faţă de evoluţia veniturilor propriilor companii.
Prin comparaţie, 77% dintre omologii globali s-au declarat mai optimişti faţă de evoluţia veniturilor propriilor companii, în timp ce 85% s-au declarat încrezători în perspectivele de creştere pentru următoarele 12 luni.
În ceea ce priveşte riscurile legate de sănătate, peste jumătate dintre respondenţii din ECE au menţionat că sunt îngrijorătoare faţă de perspectivele de dezvoltare a afacerilor. Acestea sunt urmate de volatilitatea macroeconomică, inclusiv fluctuaţia creşterii PIB, inflaţie, şomaj (48%) şi de securitatea cibernetică (40%).
La nivel global, ameninţările cibernetice au urcat pe primul loc în topul preocupărilor, 49% dintre directorii executivi plasându-le în fruntea listei, urmate îndeaproape de situaţia sanitară globală (48%) şi de volatilitatea macroeconomică (43%).
CEO Survey 2022 a fost derulat la finalul anului trecut pe un eşantion de 4.500 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul integral pentru România va fi publicat în perioada următoare, precizează realizatorii.
PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări, cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. AGERPRES