Director Biblioteca Metropolitană: 688 de cărţi au fost puse sub sechestru

Director Biblioteca Metropolitană: 688 de cărţi au fost puse sub sechestru

Un număr de 688 de cărţi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), cumpărate de la o persoană fizică în prezent decedată, au fost puse sub sechestru, marţi, de anchetatori, a anunţat directorul instituţiei, Anca Cristina Râpeanu.

Anca Cristina Râpeanu a susţinut, marţi, o declaraţie de presă, privind dosarul achiziţiei de volume supraevaluate de către BMB, în care este anchetat fostul director al instituţiei.

Ea a precizat că nu va răspunde la întrebări deoarece "există o anchetă în curs" şi nu ar vrea să "o pună în pericol în niciun fel".

În ceea ce priveşte percheziţiile de marţi dimineaţă, Râpeanu a declarat că "în urma acţiunii au fost ridicate două unităţi centrale de calculator şi a fost pus sechestru pe 688 de volume achiziţionate de BMB în perioada 2008 - 2012 de la persoana fizică Pavelescu Constantin, persoană fizică în prezent decedată".

Râpeanu a mai spus că lista volumelor urmează să fie publicată miercuri, pe site-ul bibliotecii.

Directorul BMB a mai menţionat că nu este specialistă în carte veche şi în carte rară şi astfel nu poate spune dacă au fost sau nu corecte preţurile la care au fost cumpărate cărţile vizate în anchetă.

Totodată, ea a precizat că, în perioada 2008 - 2013, pentru cele 688 de volume, au fost înregistrate trei solicitări.

"E adevărat că este vorba de colecţii cu regim special, dar acestea se pot consulta cu o cerere la directorul general", a mai spus Râpeanu.

Ea a mai declarat că actuala echipă de management a BMB cu totul nouă şi nu are legătură cu ancheta decât "în măsura în care colaborează cu instituţiile statului, ajutându-le", iar din cele 16 persoane vizate de anchetă numai patru lucrează în prezent la bibliotecă, şi acestea din urmă colaborând cu organele legii.

Poliţiştii au făcut, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, într-un dosar privind achiziţia de către instituţie a unor cărţi rare supraevaluate, cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei.

În dosar sunt vizate 16 persoane, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Conform anchetatorilor, aşa-zisele "cărţi rare" ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar directorului aflat la conducerea bibliotecii la data comiterii faptelor.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie.

Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituţii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul şi publicistul Nicolae Iliescu.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?