Dincolo de durere…     Mărturii din închisorile comuniste

Dincolo de durere…     Mărturii din închisorile comuniste

Vom fi neobosiţi în a arăta nostalgicilor comunismului faţa întunecată a acestui regim politic, iar celor care nu l-au trăit să le înfăţişăm ororile sale.

Într-un document care s-a aflat multă vreme în Arhivele secrete de la Moscova, ce datează din 2 iunie 1947 şi care cuprinde directivele implantării comunismului în ţările-satelit ale Uniunii Sovietice, era prevăzut la punctul 40: „Atenţie ca reprezentanţii opoziţiei politice să fie închişi. Să se prelucreze acei opozanţi care se bucură de stima populaţiei băştinaşe. Înainte ca ei să se întipărească în conştiinţa maselor, trebuie lichidaţi prin aşa-numitele <întâmplări neprevăzute> sau închişi sub acuzaţie de crimă de drept comun.”

Aşadar, autorităţile de la Bucureşti nu au avut de făcut altceva decât să urmeze directivele ocupanţilor sovietici, ale „fraţilor de la Răsărit”, care îi instalaseră la putere. Comunismul nu ar fi putut supravieţui fără represiune, iar cifrele rezultate din arhive arată că victimele directe ale acestei represiuni se ridică la aproape un milion de oameni. Fie că făcuseră parte din elita ţării ori că fuseseră refugiaţi ani de zile în pădurile Carpaţilor, fie că refuzaseră colectivizarea sau doar făcuseră comentarii la colţul străzii, toţi aceşti oameni au fost acuzaţi de „uneltire contra ordinii sociale” (articolul 209, Codul Penal din 1948) şi încarceraţi în zeci de locuri de detenţie – mari centre de exterminare, închisori sau în lagăre de muncă forţată. Au suferit de foame, frig, nesomn, bătăi, umilinţe, dezumanizare. Mulţi dintre ei nu au rezistat.

Cei care au supravieţuit acestei experienţe au povestit că ceea ce i-a ajutat a fost tăria credinţei în Dumnezeu şi puterea spiritului lor de a transcede suferinţa, o putere pe care nu şi-o cunoşteau până atunci. Au descoperit cum captivitatea poate fi o sondare a libertăţii interioare. Dincolo de durere poate fi pacea, miezul divin al omului, spun ei. De aici, titlul serialului nostru. Aşadar, în săptămânile care urmează, veţi putea afla – cu ajutorul celor aproape 200 de interviuri adunate în Arhiva de istorie orală Radio România – ce a însemnat iadul închisorilor politice din vremea lui Gheorghiu Dej şi Ceauşescu, în serialul intitulat Dincolo de durere, pe https://www.rador.ro/articole/romania/istorie-orala/

Stimaţi cititori, nostalgici ai comunismului, dacă nu aţi avut de trăit asemenea drame, asta nu înseamnă că ele nu au existat! Căutaţi să aflaţi câte ceva despre ele. Dragi tineri, oameni născuţi după 1989, informaţi-vă! Acest serial înfăţişează o realitate de necontestat…

Sursa: rador.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...