Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în termeni nominali

Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în termeni nominali

Ideea ca China să depășească Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume a fost o fixație pentru politicieni și economiști de zeci de ani. Mai mulți experți au analizat evoluția Chinei și au concluzionat că Beijingul ar putea deveni prima economie din lume, atunci când un exod a 300 de milioane de oameni din zona rurală vor migra la oraș. Însă, un alt specialist de la Oxford este de părere că acest lucru nu se întâmpla niciodată, explicând că din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în termeni nominali.

Wang Wen de la Institutul Chongyang pentru Studii Financiare din Universitatea Renmin din China a declarat că noțiunea de ”vârful” Chinei este un „mit”, adăugând că producția economică totală a Chinei a atins aproape 80% din producția SUA în 2021, potrivit DW .

Wang a spus că atâta timp cât Beijingul va menține „stabilitatea internă și pacea externă”, economia chineză va depăși în curând SUA. El a citat dorința a milioane de chinezi din mediul rural de a se muta în zonele urbane, unde veniturile și calitatea vieții erau mult mai ridicate.

"Rata de urbanizare a Chinei este de doar 65%. Dacă este calculată la 80% în viitor, înseamnă că încă 200 până la 300 de milioane de oameni din rural vor intra în zonele urbane – un adevărat exod - ceea ce va genera o creștere uriașă a economiei reale", a spus el. Asta ar putea împinge China spre topul economiilor mondiale, chiar cu șanse de a depăși SUA.

Alți economiști, însă, cred că problemele care au declanșat narațiunea ”vârful” Chinei s-au dezvoltat probabil de câțiva ani.

„Economia chineză a crescut atât de repede la începutul anilor 2000 din cauza productivității ridicate”, a declarat Loren Brandt, profesor de economie la Universitatea din Toronto, adăugând că productivitatea a fost responsabilă pentru aproximativ 70% din creșterea PIB-ului în primele trei decenii de reformă ale Chinei, inițiat în 1978.

"După criza financiară, creșterea productivității tocmai a dispărut. Acum este poate un sfert din ceea ce era înainte de 2008", a adăugat expertul în economia chineză.

Datoriile totale ale Chinei au crescut la peste 300% din PIB. O mare parte este deținută de guvernele locale. Investițiile străine directe au scăzut timp de 12 luni la rând, scăzând cu 28,2% doar în primele cinci luni ale anului 2024. În ciuda investițiilor uriașe pentru creșterea producției de noi tehnologii, unii dintre partenerii comerciali ai Beijingului restricționează importurile din China.

„Iată o economie care a investit enorm în [cercetare și dezvoltare], oameni și infrastructură de primă clasă. Dar nu este folosită într-un mod care să ajute la susținerea creșterii economice”, a spus Brandt.

În schimb, un expert britanic crede că supremația Chinei în lume nu se va întâmpla niciodată. George Magnus de la Universitatea Oxford din Marea Britanie vine cu o prognoză-șoc, susținând că Beijingul ”nu va ajunge niciodată din urmă SUA”.

Întrebat dacă economia ”răcită” a Chinei mai poate depăși SUA în următorii ani, economistul George Magnus, a declarat că, din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în termeni nominali.

„Acest lucru, deoarece PIB-ul nominal al SUA a crescut cu o rată compusă de aproximativ 6,75 la sută și a Chinei la 6 la sută. Dacă acest lucru continuă, China nu va ajunge niciodată din urmă SUA”, a spus el.

Datele de la instituții financiare de top precum Banca Mondială arată că decalajul dintre cele mai mari două economii din lume s-a extins și mai mult anul trecut. Economia Chinei avea doar două treimi din dimensiunea rivalului său geopolitic, SUA, în scădere de la 70% în 2022 și 76% în 2021.


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”