Dilema Iranului: Cum să stea departe de războiul Israelului împotriva Hamas
Iranul a emis un ultimatum public către dușmanul său de moarte, Israel: Opriți-vă atacul asupra Fâșiei Gaza sau vom fi forțați să luăm măsuri, a avertizat ministrul său de externe.
Iranul susține Hamas, dar nu se poate implica militar în conflictul cu Israelul FOTO Shutterstock
Doar câteva ore mai târziu, iranienii și-a înmuiat tonul, asigurând lumea că forțele lor armate nu vor interveni în conflict decât dacă Israelul va ataca interesele sau cetățenii iranieni.
Iranul, un susținător de multă vreme al conducătorilor din Gaza, Hamas, se află într-o dilemă în timp ce încearcă să gestioneze criza în spirală, potrivit spuselor a nouă oficiali iranieni cu cunoștințe directe despre gândirea din cadrul organizației clericale, scrie Reuters.
A sta pe margine în fața unei invazii totale israeliene în Gaza ar da înapoi în mod semnificativ strategia iraniană de ascendență regională urmată de peste patru decenii, potrivit surselor citate, care au cerut să rămână anonime din cauza sensibilității discuțiilor cu Teheranul.
Cu toate acestea, orice atac major împotriva unui Israel susținut de SUA ar putea provoca un mare blam asupra Iranului și ar putea declanșa furia publicului împotriva conducătorilor clericali într-o națiune deja blocată de criza economică, au spus oficialii care au subliniat diferitele priorități militare, diplomatice și interne care sunt analizate în momentul de față.
Trei oficiali de securitate au declarat că s-a ajuns la un consens între cei mai importanți factori de decizie ai Iranului, deocamdată: să-și acorde binecuvântarea pentru raidurile transfrontaliere limitate ale grupului său proxy libanez Hezbollah asupra țintelor militare israeliene, la peste 200 kilometri distanță de Gaza, precum și asupra țintelor militare israeliene, atacuri de același nivel asupra țintelor americane de către alte grupuri aliate din regiune și prevenirea oricărei escaladări majore care ar antrena Iranul în conflict.
„Suntem în contact cu prietenii noștri Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah”, a declarat miercuri Vahid Jalalzadeh, șeful Comitetului pentru Securitate Națională a Parlamentului, potrivit presei de stat iraniene. „Poziția lor este că nu se așteaptă de la noi să efectuăm operațiuni militare”, a mai spus acesta.
Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la răspunsul țării la criza care se desfășoară, în timp ce autoritățile militare israeliene au refuzat să comenteze.
Distrugerea Hamas și a Jihadului Islamic ar arunca în aer planurile Iranului
Pierderea bazei de putere stabilită în enclava palestiniană prin intermediul Hamas și al grupului aliat Jihad Islamic de-a lungul a trei decenii ar distruge aceste planuri, care au văzut Iranul construind o rețea de grupuri proxy armate în Orientul Mijlociu, de la Hezbollah din Liban până la Houthi în Yemen, au precizat aceleași surse.
Inacțiunea iraniană la sol ar putea fi percepută ca un semn de slăbiciune de către acele forțe proxy, care au fost principala armă de influență a Teheranului în regiune timp de decenii, potrivit altor trei oficiali. Ei au spus că ar putea afecta, de asemenea, statutul Iranului, care susține de mult cauza palestiniană împotriva Israelului, o țară pe care refuză să o recunoască și o consideră drept un ocupant malefic.
„Iranienii se confruntă cu dilema dacă vor trimite Hezbollah la luptă pentru a încerca să-și salveze brațul armat în Fâșia Gaza sau poate că vor renunța la acest braț”, a spus Avi Melamed, un fost oficial al serviciilor secrete israeliene și negociator în timpul primei și celei de-a doua intifade.
„Acesta este punctul în care se află iranienii”, a adăugat el.
„Supraviețuirea este cea mai mare prioritate”
Obiectivele strategice ale Iranului sunt contracarate de considerente militare imediate, deoarece Israelul - ca răspuns la atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni - a declanșat un atac aerian asupra Gaza, ucigând cel puțin 4.300 de oameni.
Se crede că Israelul - o putere militară majoră - are propriul arsenal nuclear, deși nu va confirma și nici nu va infirma acest lucru și are sprijinul Statelor Unite, care a mutat parțial două portavioane și avioane de luptă în estul Mediteranei. ca un avertisment pentru Iran.
„Pentru liderii de vârf ai Iranului, în special liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei), cea mai mare prioritate este supraviețuirea Republicii Islamice ”, a spus un diplomat iranian înalt.
„De aceea autoritățile iraniene au folosit o retorică puternică împotriva Israelului de la începutul atacului, dar s-au abținut de la implicarea militară directă, cel puțin pentru moment”, a mai adăugat el.
Din 7 octombrie, Hezbollah s-a implicat în schimburi de focuri cu forțele israeliene de-a lungul frontierei libanezo-israeliene în ciocniri care au ucis 14 dintre luptătorii grupării islamiste.
Două surse apropiate de gruparea Hezbollah au precizat că folosirea forței la nivel scăzut a fost concepută pentru a menține forțele israeliene ocupate, dar nu pentru a deschide un nou front major, unul care caracterizează tactica de-a duce „războaie mici”.
Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, care este cunoscut pentru că a emis amenințări împotriva Israelului în discursuri, nu a rostit un discurs public de când a început criza.
Trei surse de securitate israeliene de rang înalt și o sursă de securitate occidentală au declarat pentru Reuters că Israelul nu dorește o confruntare directă cu Teheranul și că, deși iranienii au antrenat și înarmat Hamas, nu exista nicio indicație că ar fi avut cunoștințe prealabile despre atacul din 7 octombrie.
Khamenei, liderul suprem, a negat că Iranul a fost implicat în atac, deși a lăudat daunele aduse Israelului.
Sursele de securitate israeliene și occidentale au spus că Israelul va ataca Iranul numai dacă este atacat direct de forțele iraniene din Iran, deși au avertizat că situația este volatilă și că un atac asupra Israelului din partea Hezbollah sau a împuterniciților iranieni din Siria sau Irak, care ar cauza pierderi grele, ar putea schimba acest calcul.
O greșeală de calcul a Iranului sau a uneia dintre grupurile sale aliate în măsurarea amplorii unui atac proxy ar putea schimba abordarea Israelului, a adăugat una dintre sursele israeliene.
Americanii își apără propriile interese
Oficialii americani au precizat că scopul lor este de a preveni răspândirea conflictului și de a descuraja pe alții să atace interesele americane, menținând în același timp deschise opțiunile Washingtonului.
La întoarcerea de miercuri dintr-o vizită în Israel, președintele Joe Biden a negat un raport al presei israeliene care spunea că asistenții săi au indicat Israelului că, dacă Hezbollah inițiază un război, armata americană s-ar alătura armatei israeliene în lupta cu grupul.
„Nu este adevărat”, a spus Biden reporterilor în timpul unei opriri de realimentare la baza aeriană Ramstein din Germania despre raportul israelian. „Asta nu s-a spus niciodată”, a completat președintele american.
Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a reiterat că Washingtonul dorește să limiteze conflictul.
„Nu există nicio intenție de a pune cizmele americane la sol în luptă”, a spus el reporterilor în timpul opririi de realimentare.
Jon Alterman, un fost oficial al Departamentului de Stat care conduce acum programul pentru Orientul Mijlociu la think-tank-ul CSIS din Washington, a declarat că liderii iranieni vor simți presiunea să arate sprijin tangibil, și nu doar retoric, pentru Hamas, dar a avertizat cu privire la potențialul evenimentelor care riscă să le scape de sub control.
„Odată ce intri în acest mediu, se întâmplă lucruri și există consecințe pe care nimeni nu și le-a dorit”, a adăugat el.
„Lumea este pe marginea prăpastiei”
Criza a sporit, de asemenea, incertitudinea de pe piețele financiare din America și nu numai, stimulând cererea de active „refugii sigure” precum aurul, obligațiunile guvernamentale americane și francul elvețian. Reacția pieței a fost până acum redusă, deși unii investitori avertizează că s-ar schimba dramatic dacă războiul din Gaza ar escalada într-un conflict regional mai larg.
O reconciliere intermediată de China între rivalii regionali Iran și Arabia Saudită a complicat și mai mult lucrurile pentru liderii de la Teheran, care vor să evite să pună în pericol acel „progres fragil”, potrivit unui fost înalt oficial care este aproape de cei mai importanți factori de decizie din Iran.
Între timp, poporul iranian însuși ar putea juca un rol în evenimentele care se desfășoară în regiune.
Conducătorii Iranului nu își pot permite o implicare directă în conflict în timp ce se luptă pentru a înăbuși disidența crescândă la nivel intern, conduși de problemele economice și restricțiile sociale, au declarat doi oficiali.
Țara se confruntă cu tulburări de luni de zile declanșate de moartea în custodie unei tinere anul trecut și de represiunea persistentă a disidenței de către stat.
Problemele economice, cauzate în principal de sancțiunile paralizante ale SUA și de managementul defectuos, i-au determinat pe mulți iranieni să critice politica de decenii de a canaliza fonduri către împuterniciții săi pentru a extinde influența Republicii Islamice în Orientul Mijlociu.
Sloganul „Nici Gaza, nici Liban, îmi sacrific viața pentru Iran” a devenit de ani de zile un cântec de marcă în protestele antiguvernamentale din Iran, subliniind frustrarea oamenilor față de alocarea de resurse către aceste zone.
„Poziția nuanțată a Iranului subliniază echilibrul delicat pe care trebuie să-l mențină între interesele regionale și stabilitatea internă”, a spus fostul înalt oficial iranian.
Sursa: adevarul.ro