Dilema condamnatului la moarte. Alegerea metodei de execuție a unui prizonier din SUA a stârnit discuții aprinse

Dilema condamnatului la moarte. Alegerea metodei de execuție a unui prizonier din SUA a stârnit discuții aprinse

Richard Moore, un criminal condamnat la moarte în Carolina de Sud, se află într-o situație extrem de dificilă, fiind nevoit să aleagă între trei metode de execuție: plutonul de execuție, scaunul electric sau injecția letală.

Alegerea unui condamnat la moarte din SUA a provocat discuții controversate FOTO Arhivă

Alegerea unui condamnat la moarte din SUA a provocat discuții controversate FOTO Arhivă

După ce a stat aproape 25 de ani pe lista condamnaților la moarte, criminalul condamnat Richard Moore se confruntă acum cu o decizie chinuitoare – să aleagă cum va fi executat. Americanul de 59 de ani are mai puțin de o săptămână să-și aleagă soarta pentru uciderea fatală a unui angajat al unui magazin din Spartanburg County, Carolina de Sud, în timpul unui jaf eșuat din septembrie 1999, scrie Daily Mail.

Oficialii închisorii i-au spus că are trei opțiuni: moarte prin pluton de execuție, scaun electric sau injecție letală. Dacă nu se hotărăște, va fi electrocutat automat pe 1 noiembrie.

Deși considerate metode „umane” de moarte, fiecare dintre opțiunile sale vine cu propriile riscuri înfricoșătoare, care ar putea însemna pentru Moore o moarte chinuitoare și extrem de dureroasă.

Deținuții legați de scaunul electric au luat foc în trecut, în timp ce persoanele executate prin injecție letală au fost văzuți zvârcolindu-se de durere, uneori având nevoie de o oră sau mai mult pentru a muri, pe măsură ce substanțele chimice le devastau organele interne.

Și, deși moartea prin pluton de execuție este considerată una dintre cele mai rapide metode dintre cele trei, cu inimi care se opresc în unele cazuri în aproximativ 15 secunde, este o metodă dezordonată – iar o împușcare slabă poate duce la o moarte lentă prin sângerare.

Injecția letală

Dezvoltată pentru prima dată în SUA în 1977, dar utilizată acum în China și în unele părți din Africa și Asia, injecția letală este una dintre cele mai comune metode de execuție utilizate astăzi.

Între 1976 și 2023, 1.392 de execuții în SUA au fost realizate prin injecție letală. Acest lucru o face, de departe, cea mai comună metodă de pedeapsă capitală, cu 163 de electrocutări, 11 ucideri în camere de gazare, trei spânzurări și trei execuții prin pluton de execuție.

Electrocutarea

Scaunul electric a fost folosit în America de mai bine de un secol, dar și-a câștigat reputația de una dintre cele mai groaznice metode de execuție.

Condamnații sunt legați de un scaun, cu electrozi de înaltă tensiune atașați la cap și picioare, fiind supuși la până la trei șocuri electrice, începând cu 2.000 de volți timp de 4,5 secunde, apoi – dacă moartea nu a survenit – 1.000 de volți timp de opt secunde și 120 de volți timp de două minute.

Până în 2024, singurele locuri care mai folosesc scaunul electric ca opțiune sunt statele Alabama, Florida, Kentucky și Tennessee din SUA. Alte state permit utilizarea acestuia dacă injecția letală este declarată neconstituțională.

Plutonul de execuție

„Este o moarte aproape instantanee, este cea mai ieftină, cea mai simplă, are cea mai mică rată de eșec”, a declarat Corinna Lain, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

La începutul acestui an, Carolina de Sud a dezvăluit planuri de a relua execuțiile prin pluton de execuție, după ce procurorii statului au spus că moartea nu trebuie să fie rapidă și nedureroasă. Această inițiativă a șocat pe mulți – dar statul nu este singurul care folosește plutoane de execuție pentru a-și executa prizonierii.

Decapitarea

Majoritatea execuțiilor de stat din Arabia Saudită sunt încă efectuate prin decapitare cu sabia. Este o metodă deosebit de sângeroasă și violentă de pedeapsă capitală, utilizată exclusiv de Arabia Saudită și poate fi aplicată pentru o varietate de crime, inclusiv omor, apostazie (renunțarea la Islam), homosexualitate, vrăjitorie sau „purtarea de război împotriva lui Dumnezeu.”

Camerele de gazare

În Europa, camerele de gazare evocă amintirea oribilă a Holocaustului, care a văzut șase milioane de evrei, bărbați, femei și copii, uciși sistematic de naziști între 1941 și 1945. Programul a început cu experimente pe persoane cu dizabilități fizice și intelectuale considerate „nevrednice de viață” – și a fost extins la romi și alte victime ale Holocaustului.

De atunci, practica a dispărut aproape complet ca mijloc de pedeapsă capitală. Cu toate acestea, Statele Unite rămân o excepție notabilă. „Gazul letal” rămâne o metodă legală de execuție în șapte state: Alabama, Arizona, California, Mississippi, Missouri, Oklahoma și Wyoming, deși toate au injecția letală ca metodă principală.

Inhalarea cu azot

Kenneth Eugene Smith a încetat să respire la ora 20:08, în seara zilei de 25 ianuarie 2024. Petrecuse mai bine de 35 de ani ispășind o condamnare pe viață decisă de un juriu pentru asasinarea plătită a lui Elizabeth Sennett în Alabama, în 1988, dar momentele sale dramatice din ultimele clipe aveau să-i eternizeze numele.

Smith a murit după 22 de minute sub efectul inhalării cu azot, o premieră în Statele Unite, despre care oficialii statului au asigurat că va fi o moarte rapidă și fără durere, după ce un judecător a anulat sentința inițială și a impus pedeapsa cu moartea. Smith s-a zvârcolit în dureri timp de aproape zece minute înainte ca respirația sa să înceteze.

Acest mijloc de execuție s-a dovedit a fi controversat, împărțind alegătorii cu privire la eficacitatea și umanitatea acestei pedepse capitale. Dar, pe 22 februarie, la mai puțin de o lună de la moartea îngrozitoare a lui Smith, statul a anunțat că plănuiește să execute un al doilea deținut folosind gazul de azot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

4 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...