DIICOT: Peste 30 de percheziții domiciliare la persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani

DIICOT: Peste 30 de percheziții domiciliare la persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani

Procurorii DIICOT Biroul teritorial Brăila și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați - SCCO Brăila au efectuat miercuri 34 de percheziții domiciliare, în municipiul Brăila, în județele Galați și Dâmbovița și în localitatea Karlsruhe, Germania, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, informează un comunicat de presă al DIICOT.

Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila și activitatea infracțională se consuma în state ale Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în primăvara anului 2012 un suspect, în calitate de lider (acționând însă sub protecția nașului său), împreună cu alți patru suspecți, a constituit un grup infracțional organizat, specializat în obținerea de foloase patrimoniale din exploatarea sexuală a mai multor tinere (uneori cu acordul ori prin constrângerea sau inducerea în eroare a acestora) pe teritoriile mai multor state europene — Austria, Elveția, Germania, Belgia, Italia, Spania.

La acest grup infracțional organizat au aderat în cursul anului 2013 și alte persoane.

Procurorii au reținut că membrii grupului au urmărit racolarea, transportul, cazarea și exploatarea unor victime într-un interval cât mai mic de timp, fapt care le-a asigurat rapid obținerea unor importante venituri materiale.

Pe fondul presiunilor, amenințărilor, șantajului exercitate de către membrii grupului infracțional, unele dintre tinerele care intrau în contact cu aceștia cedau și 'acceptau' practicarea prostituției, iar banii obținuți din această activitate erau folosiți în cea mai mare parte de traficanți, precizează DIICOT.

Astfel, în urma probelor administrate, s-a stabilit că liderul coordona activitățile externe de trafic de persoane/proxenetism, asigurând protecția membrilor grupului, dându-le informații referitoare la locurile în care pot fi obținute sume importante de bani și la modul în care trebuiau să le determine pe tinere să se prostitueze, primind în mod direct sau prin intermediul altor persoane, o parte din banii obținuți de cei pe care îi coordona sau cărora le asigura protecția.

Tinerele racolate și exploatate sexual proveneau, cu precădere, din medii sociale sărace, din familii dezorganizate, fără venituri importante.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare vor fi puse în aplicare 110 mandate de aducere și vor fi luate măsuri asigurătorii asupra unor imobile, sume de bani, autovehicule, mijloace de transport pe apă, conturi și alte bunuri de valoare, se arată în comunicat.

Acțiunea s-a efectuat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Galați, București, Călărași, Ialomița, Buzău și Dâmbovița, polițiștii de investigații criminale ai IPJ Brăila, luptători SAS și jandarmi.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…