DIICOT: Foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, urmăriți penal
Foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea sunt urmăriți penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, potrivit unui comunicat al DIICOT transmis miercuri AGERPRES.
Procurorii DIICOT au dispus extinderea și începerea urmăririi penale față de cei patru suspecți în dosarul Rompetrol II printr-o ordonanță din 7 iunie, conform sursei citate.
"Prin aceeași ordonanță s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Nicolae Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea pentru săvârșirea infracțiunilor mai sus menționate. Totodată, prin ordonanțele din data de 17.06.2016 s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale suspecților", se precizează în comunicat.
Dan Ioan Popescu , Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea s-au prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde au fost anunțați că au fost puși sub urmărire penală, după ce Mihai Tănăsescu se prezentase în fața procurorilor pe 17 iunie.
Dan Ioan Popescu a declarat, la ieșirea de la DIICOT , că procurorii i-au adus la cunoștință că a fost pus sub urmărire penală în cazul Rompetrol II, precizând că dosarul are "vreo 3.000 de volume", ceea ce ar însemna "peste un milion de pagini".
"Am fost încunoștințat că a început această urmărire penală. Este un dosar mamut, am înțeles și eu, de vreo 3.000 de volume. Asta înseamnă peste un milion de pagini. Îl voi consulta și după aceea voi da declarații (procurorilor — n.r.)", a afirmat Dan Ioan Popescu, el susținând că DIICOT i-a pus sechestru pe "cele câteva bunuri" pe care le are.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat, la sfârșitul lunii mai, cererile de urmărire penală pentru cei patru foști miniștri în dosarul Rompetrol II.
Conform DIICOT, foștii demnitari sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.
DIICOT susținea că, în perioada septembrie — octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, "și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice".
AGERPRES