DIICOT dă PRIMA LOVITURĂ regimului PSD! Percheziții de amploare la CFR Marfă!

DIICOT dă PRIMA LOVITURĂ regimului PSD! Percheziții de amploare la CFR Marfă!

La aceasta ora polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate și cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală efectuează 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa. Prejudiciul cauzat Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "CFR MARFĂ" S.A prin activitatea infracțională este de 6.313.748 de euro.

UPDATE/Compania Remat SA Călăraşi este deţinută în acte de firma libaneză Tawil Group SAL Holding, cu sediul în Beirut .

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Tawil Group este un grup de firme cu capital integral privat şi este condus şi coordonat de familia Tawil încă din anul 1964.

 Obiectul principal de activitate este colectarea şi valorificarea deşeurilor feroase şi neferoase.
De-a lungul timpului, acest grup de firme a reuşit să îşi extindă afacerea, ajungȃnd în prezent să opereze în 25 de ţări.

Administratorul judiciar, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al companiei Remat SA Călăraşi este Ion Găbreanu, în vârstă de 62 de ani. Alţi membri ai consiliului de administraţie ai companie mai sunt Ana Elena şi Ioan Pura.

Compania Remat SA Călăraşi a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri netă de 258 de milioane de lei (peste 57 milioane euro) şi un profit de 3,7 milioane lei ( circa 842.000 de euro), având 105 angajaţi.

Societatea a fost privatizată în 1998, fiind preluată de libanezii de la Tawil Group.

În iulie 2015, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a anunţat că poliţiştii au efectuat percheziţiile în cazul mai multor firme, printre care şi Tawil Group, cu domeniul de activitate în comerţul cu produse feroase. Potrvit procurorilor, Tawil Group s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi juridice, fără documente legale, iar pentru a justifica stocul de marfă deţinut, ar fi înregistrat achiziţii fictive în valoare de 59 de milioane de euro, de la 47 de societăţi comerciale cu comportament de «tip fantomă» .

Poliţiştii au descins în 23 iunie 2015 în opt judeţe, iar 116 persoane au fost duse la audieri, fiind suspecte de evaziune fiscale şi spălare de bani, prejudicul produs fiind de 10 milioane de euro.

Potrivit Poliţiei Române, la acea dată, peste 600 de poliţişti au descins în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Într-un comunicat de presă transmis ulterior, patronul grupului de firme, Tawil Abbas, a precizat că, în urma acţiunilor Poliţiei Române din 23 iunie 2015, s-ar fi lămurit suspiciunile la adresa firmei sale.  „Sper că prin audierea reprezentanţilor acestor firme, s-au lămurit suspiciunile cu privire la relaţia dintre societatea pe care o administrez şi acestea”, susţinea Tawil, la acel moment. 

UPDATE/Potrivit procurorilor, primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, directorul operaţiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, şeful Biroului Urmărire Contracte Mariana Căpăţână şi şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.

Mihuţ Crăciun a fost revocat din funcţia de director general al CFR Marfă în decembrie 2016 de către Guvernul Cioloș.

UPDATE 8.10 Întreaga conducere executivă a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A, în frunte cu directorul general Mihuţ Crăciun, este implicată în gruparea infracţională vizată de percheziţiile care au loc, miercuri dimineaţă, în Bucureşti şi în nouă judeţe, spun procurorii DIICOT.

Un comunicat DIICOT precizează că este vorba despre 63 de percheziții, în București și nouă județe. 40 de persoane au statut de „suspecți”:

Serviciul Teritorial Timișoara - 63 de percheziții domiciliare pe raza Mun.București și a jud.Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

Dosarul în care se efectuează cercetări față de un număr de 40 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat - prev. de art. 367 alin.1 C.p.,
- delapidare cu consecințe deosebit de grave - prev. de art. 295 alin.1 C.p. cu aplic. art.309 C.p.,
- fals intelectual - prev. de art. 321 C.p.,
- uz de fals - prev. de art.323 C.p.

S-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "CFR MARFĂ" S.A, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de S.N.T.F.M. "CFR MARFĂ" S.A, a unui număr de 2450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria "deșeu fier vechi greu" și "deșeu fier vechi special" (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.
Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. "CFR MARFĂ" S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de S.N.T.F.M. "CFR MARFĂ" S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane.

Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru "deșeu fier vechi greu" era de 175,88 euro/tonă, iar pentru "deșeu fier vechi special" (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. Rezultă că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul "deșeurilor fier vechi special" (oțel) și cu 46,56% în cazul "deșeurilor fier vechi greu".
În manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.

1. Primul nivel al grupului infracțional organizat, a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ "C.F.R. MARFĂ" S.A, compusă din Directorul general Mihuț Constantin Crăciun, Directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări - Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic - Financiar Pavel Bărculeț, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, Șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.
Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală.

2. Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ "C.F.R. MARFĂ" S.A. - Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța.

3. Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului.

Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”