DIICOT: Corcodel le reținea subordonaților cardurile de salariu pentru a-și recupera banii dați cu camătă

DIICOT: Corcodel le reținea subordonaților cardurile de salariu pentru a-și recupera banii dați cu camătă

Procurorii DIICOT susțin că Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, le reținea subordonaților cardurile de salariu pentru a-și recupera banii dați acestora cu camătă, iar pentru sume mai mari solicita diverse garanții, fiind preferate autoturisme, case, apartamente și terenuri.

Marian Corcodel și adjunctul său, Daniel Iancu Preoteasa, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și camătă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Marian Corcodel a constituit o grupare specializată în infracțiuni de camătă și delapidare, iar la această grupare a aderat și Daniel Preoteasa, prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de maior și șeful parcului auto.

Procurorii susțin că "beneficiarii" împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal, erau, în general, subordonații lui Corcodel și Preoteasa, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro. Dobânzile percepute erau între 10 și 20% din valoarea împrumuturilor și se ajungea la executări silite în caz de neplată.

"Astfel, în situația când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situații în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajați MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reținut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica și codul PIN. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de interpuși", precizează DIICOT.

În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, Marian Corcodel solicita garanții mobiliare sau imobiliare sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activitățile de cămătărie.

Ca garanții mobiliare, Marian Corcodel prefera autoturisme, dar și imobiliare — case, apartamente, suprafețe de teren, cu o valoare de minim 2 — 3 ori față de cea a împrumutului.

DIICOT mai arată că, la nivel Bazei de Administrare și Deservire, era răspândită expresia "are cardul la Corcodel" (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana lui Corcodel se folosea informal denumirea "Banca Română de Comerț Corcodel".

Investigația procurorilor a evidențiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de cei împrumutați erau remise lui Preoteasa ori altor membri ai grupului, care predau ulterior banii lui Corcodel.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...