DIICOT cere arest la domiciliu pentru Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, după ce un inculpat din dosarul privatizărilor strategice a plecat din ţară

DIICOT cere arest la domiciliu pentru Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, după ce un inculpat din dosarul privatizărilor strategice a plecat din ţară

DIICOT cere arest la domiciliu pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy, dupa ce un inculpat din dosarul privatizarilor strategice a plecat din tara
Gabor Kerekes, judecat in dosarul privatizarilor strategice, a plecat din tara, desi se afla sub control judiciar, si a trimis instantei un email in care a aratat ca merge in Germania, Inalta Curte urmand sa decida daca va fi arestat preventiv, dar si daca Seres si Nagy vor sta in arest la domiciliu, potrivit Mediafax.

Instanta suprema judeca, miercuri, ultimul termen din dosarul privatizarilor strategice, in care sunt judecati fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, Vadim Benyatov, Stamen Stanchev si Gabor Kerekes, urmand ca, dupa audierea inculpatilor si dupa pledoariile avocatilor si ale procurorului de caz, sa ramana in pronuntare.

Judecatorii au constatat ca Gabor Kerekes a transmis instantei recent un email prin care a anuntat ca pleaca in Germania, atasand scrisori electronice si copia unui bilet de intoarcere. Astfel, instanta a pus in discutie, din oficiu, schimbarea masurii controlului judiciar cu arestul preventiv si a ramas in pronuntare in acest caz.

Presedintele completului de judecata, magistratul Ionut Matei, i-a citit avocatului lui Kerekes o declaratie anterioara in care clientul sau a aratat ca nu se va sustrage judecarii si ca va fi prezent la toate termenele de la instanta.

Avocatul lui Kerekes a spus ca, dupa ce instanta a luat fata de clientul sau masura preventiva, acestuia nu i-a fost comunicata imediat, astfel ca nu a avut cunostinta de termenii controlului judiciar stabilit, motivarea fiindu-i comunicata la cateva zile mai tarziu. Avocatul a aratat ca Gabor Kerekes are parintii in Germania, iar acestia sunt bolnavi, fiind vorba de o problema urgenta.

Judecatorul Ionut Matei a stabilit ca instanta sa transmita o cerere Ministerului Afacerilor Interne, prin care sa sesizeze cu privire la faptul ca Gabor Kerekes a plecat din tara, desi era sub control judiciar. In sesizarea care va fi transmisa la MAI, instanta va cere detalii tehnice privind modul in care se face inregistrarea in bazele de date a masurilor preventive luate in cazul inculpatilor, precum si timpul de accesare a acestora de catre unitatile de politie de frontiera si de aeroporturi. De asemenea, instanta va cere MAI sa spuna cum a fost posibil ca un inculpat cu masura preventiva impusa sa paraseasca Romania, dar si sa nominalizeze potentialii vinovati, in vederea formularii unei sesizari.

Magistratul a stabilit ca, tot din oficiu, sa se stabileasca masuri preventive si in cazul lui Codrut Seres, Zsolt Nagy, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu.

Procurorii DIICOT au solicitat instantei ca in cazul celor patru sa fie luata masura arestului la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a fost condamnat, in 3 decembrie 2013, de instanta suprema, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

In acelasi dosar, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare la un grup infractional.

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv 11 ani de inchisoare pentru spionaj, precum si patru ani si zece luni pentru initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Daca pedeapsa ramane definitiva, Stanchev va sta in detentie 11 ani.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Tot cinci ani de inchisoare a primit si cetateanul turc Mustafa Oral, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Decizia a fost contestata de inculpati si de procurorii DIICOT la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in acest dosar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…