DIICOT Argeş: Percheziţii în patru judeţe la suspecţi de fraude informatice cu prejudiciu de 2 milioane de euro

DIICOT Argeş: Percheziţii în patru judeţe la suspecţi de fraude informatice cu prejudiciu de 2 milioane de euro

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat, marţi, 45 de percheziţii la suspecţi de fraude informatice cu prejudiciu de peste 2 milioane de lei, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti al DIICOT.

Cele 46 de descinderi au avut loc în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt si Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 11 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată şi fals informatic în formă continuată, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Conform aceleiaşi surse, în paralel se efectuează acte de cercetare penală şi de către autorităţile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.

"În fapt, s-a reţinut faptul că un număr de 11 suspecţi, folosindu-se de datele mai multor societăţi comerciale pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naţionale şi europene, vizualizând diferite cereri de transport. Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăţi comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediţie care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanţii ai unor societăţi comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos", se precizează în comunicat.

Anchetatorii susţin că suspecţii, ataşând email-urilor transmise fişiere cuprinzând înscrisuri falsificate, au determinat casele de expediţie să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identităţi. Ulterior, folosind ansambluri auto având montate plăcuţe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinaţie, ci le-au valorificat în interes propriu.

"În această modalitate, suspecţii au ridicat de la societăţi comerciale din spaţiul Uniunii Europene în principal metale (cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar şi alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.). S-a reţinut faptul că, prin folosirea a şapte adrese de e-mail spoof, în perioada 2017 - 2019, au fost săvârsite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro", se mai menţionează în comunicat.

Pe numele suspecţilor au fost emise mandate de aducere, în acelaşi dosar fiind citaţi în vederea audierii 25 de martori. AGERPRES / (AS - autor: George Onea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: diicot.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”