DIICOT acuză PSD: Patriciu a beneficiat de „sprijinul total al clasei politice” pentru CUMPĂRAREA Rompetrol! Amănunte INCENDIARE!

DIICOT acuză PSD: Patriciu a beneficiat de „sprijinul total al clasei politice” pentru CUMPĂRAREA Rompetrol! Amănunte INCENDIARE!

Dinu Patriciu a beneficiat de sprijinul clasei politice "prin prisma conexiunilor politice sau de afaceri pe care le avea atât cu Partidul Social Democrat, cât și cu Partidul Liberal al cărui membru a fost”, dar și de pasivitatea a numeroși funcționari în cazul fraudării Rompetrol, arată procurorii DIICOT.

Anchetatorii susțin, în dosarul Rompetrol 2, că Dinu Patriciu a beneficiat de sprijinul nemijlocit al clasei politice românești, cu precădere al PSD și PL, dar și al multor funcționari din administrație, scrie News.ro.

”Astfel, pe data de 09.12.1998 Patriciu Dan Costache împreună cu Marin Sorin au înființat un holding elvețian denumit Rompetrol Holding cu sediul în Fribourg și care, conform datelor disponibile, deținea un procent de 18 la sută din Rompetrol SA București, iar pe data de 3 decembrie 1999  au înființat offshore-ul Rompetrol International Ltd. cu sediul în Tortola, Insulele Britanice”, notează anchetatorii în dosar.

Aceștia arată că ”ulterior membrii grupului infracțional organizat s-au asociat având diferite calități, de asociat sau administrator în mai multe entități economice, înființând firme cu sediul în România sau în străinătate în scopul participării în România la privatizarea unor obiective strategice de interes național printre care Rafinăriile Vega și Petromidia, fără a îndeplini condițiile legale de investitori stategici și fără a face dovada că dispun de lichiditățile necesare pentru a susține financiar investițiile angajate prin contractele de privatizare semnate cu Fondul Proprietății de Stat, beneficiind în activitatea infracțională fie de sprijinul total al clasei politice la putere în perioada respectivă, prin prisma conexiunilor politice sau de afaceri pe care Patriciu Dan Costache le avea atât cu Partidul Social Democrat, cât și cu Partidul Liberal al cărui membru a fost, fie de pasivitatea greu de înțeles a reprezentanților Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor Publice și/sau a reprezentanților Fondului Proprietății de Stat, AAPAPS și OPSPI, care și-au îndeplinit în mod defectuos  obligațiile legale, favorizând astfel activitatea infracțională desfășurată de membrii grupului infracțional”.

”În fapt, scopul inițial pentru care a fost inițiat și constituit acest grup infracțional organizat, a fost acela ca, pe de o parte, să se intre  în posesia sumelor de bani gestionate de SC Rompetrol SA, destinați bugetului de stat și proveniți  din contracte de cooperare economică internațională încheiate înainte de 31 decembrie 1989, iar pe de altă parte de a avea la dispoziție societăți comerciale care, prin natura obiectului lor de activitate, permitea rulajul unor mari sume de bani (cash-flow) prin contracte economice interne și externe, dar care, în același timp, să se afle și în sfera de interes a statului român, în așa fel încât să nu se permită în nici un moment constatarea stării lor de falimentare, în condițiile în care membrii grupului infracțional au folosit în interes propriu atât capitalul de lucru al societăților, cât și resursele financiare ce trebuiau virate bugetului consolidat al statului”, notează procurorul de caz. 

Apoi, se arată în dosar, ”membrii grupului infracțional organizat și-au diversificat activitatea infracțională în scopul cumpărarării de la Fondul Proprietății de Stat a acțiunilor pe care acesta le deținea la Rafinăriile Vega și Petromidia, la prețuri subvaluate, cu complicitatea directă a funcționarilor Fondului Proprietății de Stat implicați în aceste procese de privatizare, iar ulterior, după obținerea controlului absolut asupra acestor două societăți, să delapideze în interesul membrilor grupului infracțional atât sumele de bani care trebuiau investite în cele două societăți ca urmare a obligațiilor investiționale asumate prin cele două contracte de vânzare cumpărare de acțiuni, cât și sumele pe care societățile privatizate trebuiau să le vireze la bugetul de stat”.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu.

Printre persoanele vizate în anchetă sunt Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia și fost președinte al Consiliului de Administrație al Rompetrol Rafinare, în prezent  șef al diviziei de Rafinare și Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiș, fost vicepreședinte al grupului Rompetrol și fost acționar, și Adrian Volintiru, fost președinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei și fost director financiar al Rompetrol.

De asemenea, în anchetă sunt vizați și foști funcționari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

În dosarul Rompetrol 2, marți au fost audiați reprezentanții companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions și Rompetrol Rafinare, după ce luni a fost pus sechestru asigurător pe bunuri și acțiuni ale celor trei companii, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari și aproape 35 de milioane de euro.

La DIICOT au fost, din partea KMG International, Azamat Zhangulov, și un avocat care a reprezentat Oilfield Exploration Business. Aceștia au dat declarații în fața anchetatorilor referitoare la preluarea Rompetrol și au spus că vor colabora cu autoritățile române pentru ca investigația să fie soluționată cât mai rapid, "astfel încât activitățile și reputația companiei să nu fie afectate".

KMG International, o filială a grupului kazah KazMunayGas care deține rafinăria Petromidia, a anunțat, printr-un comunicat transmis News.ro, că a fost citată, alături de alte societăți, ca părți într-un dosar al DIICOT și a afirmat că va folosi toate mecanismele legale, în România și pe plan internațional, pentru a-și proteja investițiile realizate de la momentul achiziției, deși grupul a semnat recent un acord prin care cedează controlul afacerilor din România unei companii chineze.

Procurorii DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 14 suspecți, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală și complicitate la aceste fapte, precum și spălare de bani.

De asemenea, cei 14 suspecți sunt urmăriți penal și pentru manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare  “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare, care mențin prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informației privilegiate”.

Toate persoanele vizate în anchetă sunt chemate la DIICOT, în această săptămână, pentru a li se aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus introducerea în cauză ca părți responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…