DIICOT a înaintat CSM observațiile și propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marți, observațiile și propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la nivelul DIICOT s-a desfășurat un proces de largă consultare a procurorilor și de elaborare a unui punct de vedere cât mai cuprinzător cu privire la proiectul aflat în dezbatere.
"Considerăm necesar să precizăm că, pe parcursul acestui exercițiu de consultare și elaborare a punctului de vedere al procurorilor din cadrul DIICOT, au fost avute în vedere atât experiența dobândită prin exercitarea profesiunii de procuror sub imperiul unor mecanisme și concepții diferite cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar din România, care s-au succedat în ultimii 25 de ani, cât și reperele majore ale gândirii europene contemporane cu privire la mecanismele sistemelor judiciare", se precizează în comunicat.
Conform aceleiași surse, procurorii DIICOT au ținut cont, în formularea poziției lor, și de recomandările unor organisme internaționale care, în opinia lor, nu pot fi ignorate în procesul de reformă a sistemului judiciar din România. Printre aceste instituții se numără Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția — n.r.), Consiliul Consultativ al procurorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei și Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei.
În comunicat este prezentat și un extras din Raportul Comisiei de la Veneția asupra standardelor europene cu privire la independența sistemului judiciar.
"Comisia observă că există o tendință larg răspândită de a permite o independență sporită a ministerului public, în opoziție cu cea de a-l subordona sau asocia cu executivul (...). Principiul fundamental care trebuie să guverneze sistemul tragerii la răspundere penală într-un stat este acela al independenței complete a acestuia, principiu mai important decât orice alte considerații administrative sau de altă natură. Doar atunci când independența sistemului este garantată și protejată de lege, încrederea publică în sistem va fi dobândită, ceea ce este esențial în orice societate sănătoasă", se arată într-unul dintre fragmentele citate.
AGERPRES