DIICOT a cerut expertize medico-legale pentru victimele din azilele groazei. Legiștii verifică dacă au fost bătute sau sedate

DIICOT a cerut expertize medico-legale pentru victimele din azilele groazei. Legiștii verifică dacă au fost bătute sau sedate

Surse judiciare au declarat, pentru Adevărul, că procurorii DIICOT au solicitat INML realizarea unor expertize medico-legale pentru victimele din cele trei azile din Voluntari, urmând a se stabili dacă au fost lovite sau sedate.

Ambbulanțe la unul dintre „azilele groazei” FOTO DIICOT

Ambbulanțe la unul dintre „azilele groazei” FOTO DIICOT

Potrivit unor surse judiciare, a fost cerută expertiza medico-legală pentru 98 de persoane. De asemenea, medicii legiști vor analiza rezultatele și în funcție de dosarul medical al fiecărui pacient.

Între timp, 26 de persoane, între care Cristina Dumitra și Ștefan Godei , sunt cercetate în dosar.

Scandalul azilelor Groazei

Scandalul azilelor groazei a izbucnit abia în momentul perchezițiilor DIICOT, deși situația a fost cunoscută de mai multe luni de zile, în urma unor anchete jurnalistice. Informațiile apărute ulterior izbucnirii scandalului arată chiar că au fost trimise sesizări către mai multe instituții ale statului.

Poliția și DIICOT s-au autosesizat încă din luna februarie a acestui an referitor la situația din unele centre pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Peste 3,7 milioane de lei ar fi câștigat din afacerea cu azilele groazei Ștefan Godei, liderul și coordonatorul grupului, spun procurorii DIICOT. Ștefan Godei își cheltuia o parte din banii câștigați pe distracții, constând în petreceri cu droguri, prostituate și lăutari, arată procurorii DIICOT.

Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieșit date potrivit cărora Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei”, arată DIICOT.

Totodată s-a stabilit că acesta și-a construit recent o casă de locuit pe str. (...), sector 1, București și deține un teren agricol de 1,5 ha în sat (...), com. (...), jud. Ialomița”, mai spun anchetatorii.

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma totală de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 - 08.06.2023. Cele mai mari sume au provenit de la DGASPC Sector 3 (2.550.574 lei) și DGASPC Ilfov (1.178.233 lei).

Mai multe instituții ale statului au fost sesizate cu privire la situația din azile

Marius Budăi, a afirmat că informațiile au ajuns la ministerul pe care l-a condus aproximativ doi ani abia în iulie anul trecut. Potrivit unei anchete jurnalistice a Centrului de Investigații Media și Buletin de București, un document care atesta condițiile dintr-unul dintre centre a fost depus chiar în ziua în care social-democratul prelua mandatul de la liberala Raluca Turcan, fiind de asemenea, menționat faptul că instituțiile aflate în subordinea ministerului au mai primit astfel de sesizări până în acel moment.

Potrivit informațiilor apărute în presă, astfel de sesizări ar fi fost transmise și conducerii Guvernului României, Corpul de Control al premierul sesizând la rândul său, în data de 8 martie 2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, CCPM neavând competență în verificarea condițiilor din centre, demersurile fiind astfel înregistrate în timpul Cabinetului Ciucă.

Şi cel care administrează oraşul Voluntari, primarul Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, susţine că nu avea informaţii despre centre, deşi investigaţiile jurnalistice au arătat că instituţiile din subordinea acestuia ar fi fost sesizate.

Anchetă DNA

În paralel, DNA a demarat o investigație privind posibile fapte de corupție cu privire la funcționarea acestor centre. Potrivit surselor „Adevărul”, procurorii DNA fac, joi, percheziții într-un dosar de corupție, la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), din subordinea Ministerului Muncii, fiind vizați funcționari publici în cazul „azilelor groazei”.

Funcționarii vizați ar fi anunțat conducerea centrului „Armonia” privind efectuarea unor controale. Mai mult, aceștia ar fi instruit conducerea centrului cu privire la modalitatea în care să ascundă diferite nereguli. Ulterior, în urma controalelor nu s-ar fi depistat probleme, autorizaţia de funcţionare a azilului fiind prelungita recent, la începutul lunii iunie, potrivit informaţiilor Adevărul.

Şefa Agenției Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS) a demisionat în urmă cu câteva zile. Demisii au fost şi în cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu, printre care DSP Ilfov, IPJ Ilfov și Poliţia Locală Voluntari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane