Digitalizarea Fiscului, cu sprijinul SRI, primește avizul comisiilor parlamentare și așteaptă votul final

Digitalizarea Fiscului, cu sprijinul SRI, primește avizul comisiilor parlamentare și așteaptă votul final

Un proiect de lege pentru digitalizarea Fiscului cu sprijinul SRI a trecut de comisiile parlamentare și se află în faza finală de vot în Camera Deputaților. Acesta validează implicarea SRI și a companiei Rasirom în sistemul informatic al ANAF, stabilind un hub financiar ca centru integrat de date.

Digitalizarea ANAF așteaptă votul final - Foto Arhivă

Digitalizarea ANAF așteaptă votul final - Foto Arhivă

Rasirom va coordona implementarea, asigurând securitatea, iar Cyberint va gestiona securitatea cibernetică. Proiectul a fost aprobat tacit de Senat și așteaptă votul final în Camera Deputaților, relatează G4Media.

Proiectul stabilește definirea, rolul și dezvoltarea hubului financiar, un centru integrat de servicii și date financiare, fiscale și vamale, bazat pe infrastructură hardware și software, la nivelul Ministerului Finanțelor.

Guvernul a argumentat implicarea Serviciului Român de Informații în proiect prin considerarea hubului financiar ca infrastructură esențială de securitate națională. Articolul 1 al OUG-ului evidențiază contribuția centrală a SRI, prin Rasirom (companie deținută integral de SRI), în implementarea hubului financiar ca și componentă de securitate națională, având Rasirom în rolul de contractor-integrator.

Ministerul Finanțelor implementează elementele hubului financiar cu componentă de securitate națională, prin Regia Autonomă „Rasirom“, care are rolul de contractor-integrator, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare.”, se menționează în proiect.

Articolul 4 din ordonanță subliniază rolul esențial al Rasirom în construcția hubului, acoperind etapele de proiectare și implementare. Iată responsabilitățile companiei deținute de SRI: „Regia Autonomă „Rasirom“ are atribuții privind realizarea și implementarea elementelor cu componentă de securitate națională ale hubului financiar, astfel:

a) proiectează elementele hubului financiar, cu accent pe zona de securitate, disponibilitate și reziliență a acestuia;

b) validează soluțiile tehnice de securitate care vor face parte din hubul financiar;

c) realizează și implementează la cheie elementele, cu asigurarea componentelor de IaaS, PaaS și SaaS ale hubului financiar;

d) furnizează mecanismele de interconectare securizată a hubului financiar cu restul elementelor de infrastructură, inclusiv mecanismele de securizare a comunicațiilor.

(2) În îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la alin. (1), Regia Autonomă „Rasirom“ aplică principiul eficienței economice, cu asigurarea transparenței, nediscriminării și tratamentului egal, precum și legislația în domeniul protecției informațiilor clasificate.”, se precizează în proiectul de lege.

SRI, prin Centrul Național Cyberint, va asigura securitatea cibernetică a hubului financiar, mai arată legea.

Proiectul a fost aprobat tacit, în februarie, de Senat și a primit un raport favorabil, pe 16 aprilie, de la Comisia pentru buget și Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, potrivit site-ului Camerei Deputaților. Urmează ca proiectul să intre la votul final.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”