Digi Info şi Neptun TV Bucureşti riscă să-şi piardă licenţele, dacă nu încep emisia urgent
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a respins, în şedinţa de marţi, solicitările făcute de societăţile RCS&RDS SA şi Soti Cable Neptun SRL pentru prelungirea termenelor de intrare în emisie în cazul televiziunilor Digi Info şi Neptun TV Bucureşti.
Digi Info şi Neptun TV Bucureşti riscă să-şi piardă licenţele, dacă nu încep emisia urgent (Imagine: Shutterstock)
Astfel, societăţile RCS&RDS SA şi Soti Cable Neptun SRL riscă să pieardă licenţele respective, dacă nu le vor pune urgent în funcţiune.
Articolul 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului prevede că licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale. Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni, în situaţii justificate.
Potrivit discuţiilor din şedinţa CNA de marţi, atât Digi Info, cât şi Neptun TV Bucureşti au solicitat a doua prelungire (cu jumătate de an) a termenului de intare în emisie, la care au dreptul, conform legislaţiei audiovizuale.
Solicitările au fost însă respinse, marţi, de CNA. Astfel, cele două televiziuni pot ori să începă emisia până la termenul când expiră prima solicitare (de şase luni), ori pierd licenţa.
Prima prelungire de şase luni expiră în cazul Digi Info, pe 18 martie, iar în cazul Neptun TV Bucureşti, pe 30 aprilie.
RCS&RDS deţine o licenţă cu difuzare prin satelit pentru televiziune tematică Digi Info, cu profil infotext, cu zonă de difuzare în România şi în state din Europa Centrală şi de Sud-Est.
Compania de telecomunicaţii RCS&RDS a obţinut această licenţă de la CNA, în 18 septembrie 2014, televiziunea fiind destinată promovării ofertelor şi serviciilor companiei. Potrivit discuţiilor de la momentul respectiv, Digi Info ar urma să difuzeze programe producţie proprie/ informare (80%) şi producţii ale altor producători/ publicitate (20%).
"Este un canal necesar în condiţiile în care RCS&RDS distribuie în toate mediile programe, în contextul în care contactul cu clienţii este foarte important. E un canal intern între distribuitor, RCS, şi client, în aşa fel încât clientul să aibă oricând la dispoziţie informaţia utilizării acestor servicii", a declarat atunci Bogdan Chiriţoiu, reprezentant al companiei RCS&RDS. De asemenea, a adăugat că echipa televiziunii va fi mică, de doar trei persoane.
În şedinţa de marţi, au votat în favoarea acordării prelungirii de termen în cazul Digi Info doar cinci din cei opt membri prezenţi, respectiv Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Însă o decizie CNA poate fi luată cu minimum şase voturi "pentru".
Membrii CNA Radu Herjeu, Lorand Turos şi Gabriel Tufeanu au votat "împotriva" acordării de prelungire pentru Digi Info.
Pe de altă parte, în şedinţa de marţi, CNA a respins şi solicitarea societăţii Soti Cable Neptun SRL de prelungire a termenului de intrare în emisie pentru staţia din Bucureşti a televiziunii generaliste Neptun TV.
Neptun TV, o televiziune înfiinţată de Radu Mazăre şi lansată în 1995, în Constanţa, a obţinut licenţa cu difuzare prin cablu pentru Bucureşti pe 30 octombrie 2014.
Doar patru membri ai CNA (Monica Gubenat, Valentin Jucan, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) au votat, marţi, în favoarea prelungirii termenului de intrare în emisie pentru Neptun TV Bucureşti.
Radu Herjeu şi-a motivat votul negativ dat în ambele cazuri, spunând: "Dacă am votat împotrivă la alte prelungiri, aşa o să fac mereu. O să fiu consecvent". Acesta a adăugat că nu este normal ca o televiziune să nu înceapă emisia după atât de mult timp. "Dacă după 18 luni (de la obţinerea licenţei, n.r.)... mai ales dacă vorbim de «mamuţi media»", a spus Herjeu, referindu-se cel mai probabil la compania RCS&RDS.
"Plus că pot depune un nou dosar pentru licenţiere", a mai spus Radu Herjeu, referindu-se la faptul că, dacă pierd aceste licenţe, societăţile RCS&RDS şi Soti Cable Neptun pot încerca să le obţină din nou, de la CNA.
Sursa: mediafax.ro