Diferențe uriașe între județe la capacitatea de testare. Cele care au depășit rata de infectare 3 prelucrează mii de teste zilnic, în timp ce în „zonele verzi” abia se ajunge la câteva sute

Diferențe uriașe între județe la capacitatea de testare. Cele care au depășit rata de infectare 3 prelucrează mii de teste zilnic, în timp ce în „zonele verzi” abia se ajunge la câteva sute

Autoritățile din România au ales să impună restricții pentru a limita răspândirea noului coronavirus în funcție de un anumit prag al ratei de incidență sau de infectare din fiecare județ, respectiv localitate, care este calculată în baza cazurilor COVID-19 confirmate. În acest fel, județele în care sunt depistate sute de infectări la fiecare 24 de ore au ajuns în scenariul roșu, adică transmiterea virusului este intensă și trebuie închise școlile, restaurantele, teatrele. Aceste măsuri nu se aplică în județele din zona verde, care înregistrează puține îmbolnăviri. Însă numărul mic de cazuri vine din mult mai puține teste, diferențele fiind de la câteva mii la doar câteva zeci, scrie G4Media .

Cele mai mari rate de incidență sunt, miercuri, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în Cluj – 4.09, București – 3.81 și Alba – 3.72.

Bucureștiul, cu o populație de aproape 2,2 milioane de locuitori, testează zilnic, în cursul săptămânii, în jur de 9000 de persoane, confom datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică, și depistează în ultimele săptămâni circa 600 de cazuri în fiecare zi.

În zilele de weekend, numărul testelor prelucrate scade în toată țara.

Județul Cluj, care are peste 700.000 de locuitori, prelucrează în medie 2500 de teste în fiecare zi, iar în ultima perioadă a depistat 200-300 de cazuri zilnic, ajungând și la cea mai mare rată de infectare din țară. Conform deciziilor luate de Guvern prin ultima hotărâre de prelungire a stării de alertă, de la pragul 3, școlile trec la cursurile online, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, iar restaurantele, teatrele, cinematografele se închid.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a precizat pentru G4Media.ro că în alte județe mari numărul de teste este mult mai mic, doar câteva sute, și, prin urmare, și cazurile depistate sunt mult mai puține, astfel că rămân la o rată de incidență mică.

„Spre exemplu, de la începutul pandemiei, noi avem 215.000 de teste, iar Brașovul, care este tot un județ mare, are 80.000 de teste. Iar noi suntem obligați să închidem economia Clujului”, a afirmat prefectul.

Județul Brașov, cu o populație de peste 630.000 de locuitori, are, miercuri, o rată de incidență de 2.57 și astfel trebuie să aplice măsurile prevăzute de Guvern pentru intervalul de incidență 1.5-3, în care restaurantele, teatrele, sălile de spectacole pot funcționa la 30% din capacitate.

Contactată de G4Media.ro, șefa DSP Brașov, Andrea Neculau, a precizat că la nivelul județului sunt prelucrate în jur de 600-700 teste zilnic în sistemul public, la care se adaugă cele din clinicile private. Ea a precizat că numărul testelor din clinicile private nu se cunoaște, pentru că în prezent laboratoarele private au obligația de a raporta doar cazurile confirmate pozitiv, însă acest lucru va fi remediat după ce va fi implementată noua platformă de raportare anunțată de Ministerul Sănătății.

Neculau a spus că, potrivit estimării sale, în clinicile private din Brașov ar fi prelevate aproape același număr de teste ca în centrele de testare din sistemul public, adică încă câteva sute. Prin urmare, în județul Brașov ar fi făcute zilnic 1000-1200 de teste, adică jumătate cât în Cluj, deși au o populație aproape la fel de mare.

Alba este pe al treilea loc la nivelul țării după rata de infectare. Cu o populație la jumătate față de Cluj, județul Alba testează aproape cât Brașovul – circa 900-1000 de teste zilnic, potrivit datelor transmise de DSP.

În timp ce la nivel național epidemia bate record după record în fiecare zi, România are și câteva județe verzi, unde virusul pare a se răspândi mult mai lent, din prisma cifrelor. În aceste județe, rata de infectare este chiar mai mică de 1 sau puțin peste acest prag. Aici trebuie respectate doar regulile deja obișnuite de distanțare, de purtare a măștii în interior și în zonele aglomerate, însă școlile pot face cursuri față în față, iar restaurantele și cinematografele sunt deschise.

Însă aceste rate sunt calculate pe baza cazurilor depistate din testele efectuate, uneori de doar câteva zeci pe zi.

Județul Giurgiu, cu o populație de circa 270.000, are o rată de incidență de 1.26. De la începutul epidemiei, în urmă cu opt luni, și până în prezent, în Giurgiu au fost testate 10.367 de persoane, cam câte testează județul Alba în mai puțin de două săptămâni.

În ultima zi, în județul Giurgiu au fost testate 72 de persoane, potrivit datelor publicate de instituția prefectului.

Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a precizat pentru G4Media.ro că la nivelul județului sunt prelevate zilnic maximum 80 de probe, din care doar 30-40 pot fi prelucrate în județ, restul fiind trimise la laboratoare din București.

Prefectul spune că s-a încercat creșterea capacității de testare, dar nu există personal: „Nu avem medici care să lucreze. Avem la spitalul județean aparat RT-PCR, dar se lucrează într-o singură tură. Am făcut solicitări pentru detașarea de personal, dar nu a fost găsit.”

Aneta Matei a menționat că situația este sub control din punct de vedere epidemiologic și că cele mai multe infectări provin din naveta pe care locuitorii din Giurgiu o fac la serviciu în București.

Întrebată dacă la nivelul județului se are în vedere impunerea unor restricții pentru a preveni o eventuală accelerare a epidemiei, Aneta Matei a explicat că autoritățile de la nivel județean nu pot lua măsuri peste ceea ce s-a stabilit de Guvern prin hotărâre. Este vorba despre restricțiile care se aplică în funcție de pragul la care ajunge rata de incidență.

Și prefectul de Călărași, Marian Stoica, a declarat pentru G4Media.ro că „60% din cazurile de infectare din județ sunt import din București”, de la cei care fac naveta în capitală. În Călărași, rata de incidență raportată miercuri este 0.98, la o populație de peste 300.000. Capacitatea de testare în județ este de 400 de teste pe zi.

Prefectul a explicat că în curând ar putea fi mărită capacitatea de testare cu un nou aparat RT-PCR la Oltenița și că „rata de pozitivare a testelor este la nivelul țării”. De altfel, deși aparent situația este bună în Călărași, miercuri erau ocupate 15 din cele 17 paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19.

Prefectul a precizat că a organizat echipe de intervenție și că în localitățile în care crește numărul de infectări, iar rata de infectare trece de 2 se iau măsuri punctuale în funcție de cauza acestora.

Județul Olt are o rată de infectare de doar 0.83. Cu o populație de 430.000, la nivelul județului pot fi prelevate zilnic aproximativ 400 de teste, majoritatea fiind prelucrate la laboratoare din București, potrivit reprezentanților DSP.

Prefectul Florin-Constantin Homorean a precizat pentru G4Media.ro că în prezent sunt doar două laboratoare RT-PCR în Olt – la spitalul județean din Slatina și la ANSVSA, iar DSP este în curs de încheiere a unui protocol pentru folosirea unui al treilea aparat.

Potrivit datelor furnizate de prefect, din 26 în 27 octombrie au fost prelucrate mai puțin de 200 de teste în județ, însă Homorean a precizat că toate persoanele care prezintă simptome de COVID-19 sunt testate automat.

Întrebat despre eventuale măsuri de prevenire în județ a creșterii ratei de incidență, prefectul a spus că, spre exemplu, municipiul Caracal, care în urmă cu două săptămâni a intrat în scenariul roșu, va ieși mâine din acesta, pentru că rata a scăzut la 1.97. Prefectul a spus că, ținând cont de prevederile din hotărârea Guvernului, nu va mai putea menține unele măsuri, cum ar fi masca obligatorie în toate spațiile.

Noi luasem măsura măștii obligatorie în localitățile cu rata de incidență peste 2, dar apoi a fost dată hotărârea de prelungire a stării de alertă. Acum, vom recomanda în Caracal, nu putem să facem decât o recomandare, dar sperăm ca oamenii să poarte în continuare masca, pentru că s-a dovedit eficientă”, a precizat prefectul.

În județul Olt, de la începutul pandemiei au fost testate în total 12.778 persoane, fiind confirmate 3.325 de cazuri, din care 105 oameni au murit.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”