Dictatorul Nicolas Maduro riscă să declanșeze un război în America de Sud. Venezuela vrea teritoriile bogate în petrol din Guyana

Dictatorul Nicolas Maduro riscă să declanșeze un război în America de Sud. Venezuela vrea teritoriile bogate în petrol din Guyana

Venezuelenii au votat într-un referendum duminică, 3 decembrie, pentru a susține pretențiile țării lor asupra teritoriului bogat în petrol și minerale din vecina Guyana, scrie Reuters.

Nicolas Maduro Foto Profimedia

Nicolas Maduro Foto Profimedia

Alegătorii din Venezuela au respins astfel competența Curții Internaționale de Justiție asupra disputei teritoriale a țării cu Guyana, care, printr-o decizie din 1 decembrie, a interzis Venezuelei să treacă la orice acțiune care ar schimba status quo-ul în regiune.

În ciuda ordinului judecătoresc, guvernul președintelui Nicolás Maduro a organizat un referendum „consultativ” cu cinci întrebări. Alegătorii au fost întrebați dacă susțin crearea unui stat în zona în litigiu a râului Essequibo, acordând cetățenie rezidenților actuali și viitori și renunțând la jurisdicția celei mai înalte instanțe a ONU de a soluționa disputele dintre țările sud-americane.

Potrivit șefului comisiei electorale din Venezuela, Elvis Amoroso, toate întrebările au fost aprobate cu peste 95%. Totodată, agenția notează că la secțiile de votare nu au fost foarte mulți oameni în timpul referendumului, dar Consiliul Electoral Național din Venezuela a spus că la vot au participat peste 10 milioane din cei 20 de milioane de cetățeni care au drept de vot.

Venezuela a susținut de mult timp că teritoriul până la râul Essequibo, care alcătuiește două treimi din Guyana, a fost furat atunci când granița a fost trasată cu mai bine de un secol în urmă. La rândul său, Guyana consideră referendumul un pas către anexare.

„A fost un succes total pentru țara noastră, pentru democrația noastră”, a spus Maduro susținătorilor adunați în capitala, Caracas, după anunțarea rezultatelor votului.

Guvernul venezuelean a petrecut săptămâni întregi promovând referendumul, promovând participarea la acesta ca pe un „act de patriotism”.

Deocamdată, implicațiile practice și juridice ale referendumului rămân neclare, deși președintele Curții Internaționale de Justiție, Joan E. Donoghue, a declarat vineri, 1 decembrie, că declarațiile guvernului venezuelean indicau că „ia măsuri pentru a obține controlul asupra teritoriului și să-l administreze”.

Brazilia, în alertă

Regiunea de junglă, bogată în petrol, este cunoscută sub numele de Essequibo și reprezintă două treimi din totalul terenurilor controlate în prezent de Guyana. Acesta găzduiește 125.000 dintre cei 800.000 de cetățeni ai Guyanei.

Zona de 159.500 de kilometri pătrați se învecinează cu Brazilia, al cărui minister al apărării a declarat la începutul acestei săptămâni că și-a „întărit acțiunile defensive” și și-a sporit prezența militară în regiune ca urmare a disputei.

Regiunea Essequibo are acces la Atlantic, unde gigantul energetic ExxonMobil a descoperit petrol în cantități mari în 2015, atrăgând atenția guvernului Maduro.

Venezuela a considerat întotdeauna Essequibo teritoriul său, deoarece regiunea se afla în granițele sale în timpul perioadei coloniale spaniole și a contestat mult timp granița stabilită de arbitrii internaționali încă din 1899, când Guyana era o colonie britanică.

Oficialii venezueleni spun că „americanii și europenii au conspirat pentru a înșela țara” și spun că un acord din 1966 pentru a soluționa disputa a anulat efectiv arbitrajul inițial.

În schimb, Guyana, singura țară vorbitoare de limbă engleză din America de Sud, susține că acordul inițial este legal și obligatoriu, iar în 2018 a cerut Curții Internaționale de Justiție să-l recunoască ca atare.

Unii observatori sunt îngrijorați de ceea ce intenționează să facă guvernul Maduro după referendum.

Aceștia indică planurile anunțate de forțele armate ale Venezuelei pentru construirea unei piste de aterizare aproape de actuala graniță de demarcație cu Guyana.

Expertul în securitate pro-opoziție Rocío San Miguel a avertizat că guvernul „folosește” chestiunea Essequibo după succesul alegerilor primarelor organizate de partidele de opoziție în octombrie, la care au participat peste 2,4 milioane de oameni.

Rezultatele votului organizat de partidele de opoziție din Venezuela pentru alegerea unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale din 2024 au arătat că María Corina Machado, 56 de ani, este preferată, chiar dacă autoritățile i-au interzis să candideze.

„Nimic nu este mai puternic pentru a distrage atenția decât a aduce în discuție o problemă puternică, atractivă, care face apel la sentimentul patriotic”, a spus San Miguel.

Rocío San Miguel a avertizat că unele dintre întrebările referendumului Essequibo ar putea da guvernului Maduro „putere ridicolă” de a iniția chiar și un conflict armat.

Vicepreședintele Guyanei, Bharrat Jagdeo, a avertizat public Venezuela că orice „acte agresive”nu vor rămâne nepedepsite”, adăugând că guvernul său „și-a asigurat” sprijin internațional pe scară largă.

Președintele Guyanei, Irfaan Ali, a vizitat Essequibo cu comandanții militari la sfârșitul lunii noiembrie pentru a-i liniști pe locuitorii și a declarat că este hotărât să rezolve „pașnic” conflictul de frontieră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”