Dialoguri secrete între Kremlin și Trump. Ce planuri se ascund în spatele retoricii publice. „Vedem totul foarte pozitiv”

Dialoguri secrete între Kremlin și Trump. Ce planuri se ascund în spatele retoricii publice. „Vedem totul foarte pozitiv”

Kremlinul s-a aflat în contact direct cu echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, înainte de investirea acestuia, din 20 ianuarie, au declarat oficiali ai guvernului rus pentru The Moscow Times.

Discuții secrete între Vladimir Putin și Donald Trump/ FOTO:EPA/EFE

Discuții secrete între Vladimir Putin și Donald Trump/ FOTO:EPA/EFE

Aceste discuții, neanunțate public până acum, între reprezentanții Kremlinului și cei ai lui Trump – care rămân cetățeni privați până la începerea mandatului – ridică semne de întrebare privind securitatea națională a SUA și loialitatea acestora față de partenerii lor tradiționali.

În același timp, oficialii ruși au urmărit cu mare atenție declarațiile controversate ale lui Trump și ale asociaților săi referitoare la Groenlanda, Panama, Marea Britanie, Germania și Canada, sperând să exploateze tensiunile generate de aceste afirmații între Washington și aliații săi.

Echipele lui Vladimir Putin și Donald Trump au purtat discuții în lunile noiembrie și decembrie 2024, au afirmat pentru The Moscow Times doi oficiali ruși implicați în politica externă a Kremlinului. Deși nu au precizat numărul exact al întâlnirilor, oficialii au confirmat că cei doi lideri au avut convorbiri directe, în ciuda dezmințirilor Kremlinului referitoare la zvonurile apărute în presă, care sugerau o discuție telefonică între Putin și Trump imediat după victoria electorală a acestuia din 5 noiembrie.

Amândoi oficialii ruși, ca și alți colaboratori ai Kremlinului au dorit să rămână anonimi, din cauza sensibilității subiectului. De asemenea, aceștia au subliniat că Trump, al cărui mandat a fost marcat de acuzațiile de ingerință a Rusiei în alegerile din SUA, a exprimat de mai multe ori respectul față de Putin și a promis că va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei imediat ce va prelua oficial funcția, chiar dacă nu a oferit încă detalii despre modalitățile prin care va realiza acest lucru.

Demersurile ținute secrete

În ultimele două luni, atât Kremlinul, cât și echipa lui Trump au evitat să facă publice detalii despre comunicările lor pentru a-l proteja pe Trump de presiunile politice din partea establishmentului american. „Amândouă echipele, ale noastre și ale lui Trump, au învățat din greșelile trecutului, când lipsa de prudență a dus la scandalul acuzațiilor de amestec în alegeri, ceea ce i-a limitat mult libertatea de acțiune”, a declarat un oficial rus.

De asemenea, săptămâna trecută, Kremlinul a confirmat că Putin este dispus să se întâlnească cu Trump după investirea acestuia, în urma afirmațiilor lui Trump că astfel de pregătiri sunt în curs de desfășurare.

În cadrul unui interviu acordat The Moscow Times, o sursă din Ministerul de Externe al Rusiei a spus că aceste contacte vor fi făcute publice fără riscuri după 20 ianuarie și că dialogul va crește semnificativ în perioada ce urmează. „Va fi mai ușor pentru noi să interacționăm cu această echipă. Trump și echipa sa nu l-au insultat niciodată pe Putin, spre deosebire de Biden”, a explicat un diplomat rus.

În ultimele luni ale mandatului său, administrația Biden – cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei – a luat mai multe măsuri pentru a lovi Kremlinul, inclusiv prin susținerea loviturilor cu rachete cu rază lungă ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei și impunerea de sancțiuni asupra flotei fntomă și a companiilor de petrol și gaze rusești.

Criticile lui Trump la adresa sprijinului acordat Ucrainei de către președintele Biden au generat îngrijorări la Kiev cu privire la posibilitatea ca SUA să suspende livrările de armament, ceea ce ar slăbi apărarea Ucrainei.

Kremlinul monitorizează cu atenție retorica externă a lui Trump

În paralel, Kremlinul monitorizează cu atenție retorica de politică externă a lui Trump, care, alături de declarațiile unor asociați, precum miliardarul Elon Musk, a stârnit îngrijorări la nivel mondial. Afirmațiile lui Trump privind achiziționarea Groenlandei și punerea sub semnul întrebării a alianțelor SUA cu Canada, Marea Britanie și Germania au tensionat relațiile Washingtonului cu acești aliați tradiționali. „Aceste declarații creează anxietate în Danemarca și Canada, care sunt tradițional parteneri loiali ai SUA. Și nu doar în aceste capitale europene există tensiuni, ci și în alte părți ale lumii. Aceste fricțiuni ne joacă în favoare”, a spus un oficial rus.

Pentru Kremlin, aceste declarații sunt o oportunitate de a justifica acțiunile sale în Ucraina și de a contesta regulile internaționale. „Aceste declarații arată că, de fapt, nimic nu este imposibil. Chiar și SUA, care stabilesc regulile, nu sunt dispuse să le respecte”, a spus un diplomat rus pentru The Moscow Times.

Un alt fost diplomat rus, Boris Bondarev, a avertizat că retorica lui Trump ar putea duce la o scădere a sprijinului internațional pentru Ucraina și ar putea destabiliza alte regiuni ale lumii. „Ar putea determina aliații europeni ai SUA să aleagă între susținerea Ucrainei și păstrarea resurselor pentru ei înșiși, ceea ce ar putea influența evoluția războiului din Ucraina”, a explicat Bondarev.

Deși Trump și echipa sa nu au făcut decât să întărească ideea unui „ordin multipolar” pe care Putin îl susține, Kremlinul privește aceste evoluții cu optimism. „Vedem totul foarte pozitiv”, a conchis un oficial al guvernului rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

2 Export de prostie la kil / Șoșoacă a fost în Venezuela pentru Maduro, dar s-a întâlnit cu actorul Fernando Carrillo din telenovela Rosalinda...

3 Cam personaje ca ăsta par a fi „rușii” din spatele lui Georgescu, mai degrabă...

4 Actrița Mona Pricopi / „Până și cățelul doamnei Morgenstern, răposatul, era talentat și juca in spectacolele noastre și locuia in teatru”

5 Traian Băsescu / „Europa trebuie să înțeleagă 4 lucruri”